Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Najlepszym sposobem na świeże pieczywo jest jego odpowiednie przechowywanie - świetnie sprawdzi się materiałowy lub lniany woreczek, szczelne papierowe opakowanie lub tzw. woskowijki. Jeśli jednak nie uda nam się zapobiec zeschnięciu, nie wyrzucajmy chleba czy bułek! Warto zminimalizować marnowanie żywności i wykorzystać suchy chleb lub bułki tak by nadal smakowały.
Nikt nie lubi wyrzucać jedzenia, a w szczególności chleba. Co można zrobić z czerstwym pieczywem, by jeszcze je wykorzystać? Ideae zero waste pomaga nam zminimalizować marnowanie żywności, ale także zaoszczędzić. Dzięki prostym metodom można zminimalizować wyrzucanie jedzenia, dokonywać mądrych zakupów czy też w kreatywny sposób wykorzystywać zalegające produkty. Najprostszym sposobem na wykorzystanie suchego pieczywa jest zrobienie grzanek - wystarczą ulubione dodatki i pyszna przekąska jest gotowa. Jeśli jednak nie mamy na nie ochoty, warto przygotować jeden z naszych przepisów.
Chlebek czosnkowy to popularny dodatek do dań i prosta przekąska. Ten prosty i jednocześnie smaczny sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa idealnie komponuje się z pomidorami, bazylią, serami czy pesto. Wystarczy przygotować masło czosnkowe - wykorzystując miękkie masło, ulubione zioła i czosnek - i posmarować nim pieczywo, a następnie zapiec je w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Do kilku minutach nasze czosnkowe grzanki są gotowe.
Składniki
Sposób przygotowania:
Jeśli żaden z powyższych przepisów nie skradł twojego serca, nie rezygnuj i wykorzystaj pieczywo w zupełnie inny sposób. Jednym z popularnych zastosowań jest także przygotowanie kwasu chlebowego, który jest idealnym napojem na upały. Przepis znajdziesz w naszym artykule
Innym, ale równie smacznym sposobem jest przygotowanie knedli z czerstwych bułek, tostów francuskich, zapiekanki chlebowej czy placuszki i sałatka owocowa z chałką.
Więcej ciekawych metod na wykorzystanie czerstwego chleba znajdziesz w naszym artykule: Jak szybko odświeżyć czerstwe pieczywo? Jest na to prosty trik. Przygotujcie wodę.