Jak wykorzystać suche, czerstwe pieczywo? Te sposoby pozwolą zminimalizować marnowanie żywności

Pieczywo to jeden z podstawowych produktów diety, który niemal codziennie kupujemy. Niestety, dosyć szybko traci swój pierwotny smak, staje się czerstwe i niesmaczne. Warto jednak zminimalizować marnowane i wykorzystać je tak, by ponownie smakowało. Sprawdź nasze sposoby i przepisy z wykorzystaniem wczorajszego pieczywa.

Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Najlepszym sposobem na świeże pieczywo jest jego odpowiednie przechowywanie - świetnie sprawdzi się materiałowy lub lniany woreczek, szczelne papierowe opakowanie lub tzw. woskowijki. Jeśli jednak nie uda nam się zapobiec zeschnięciu, nie wyrzucajmy chleba czy bułek! Warto zminimalizować marnowanie żywności i wykorzystać suchy chleb lub bułki tak by nadal smakowały. 

Co zrobić z suchym pieczywem?

Nikt nie lubi wyrzucać jedzenia, a w szczególności chleba. Co można zrobić z czerstwym pieczywem, by jeszcze je wykorzystać? Ideae zero waste pomaga nam zminimalizować marnowanie żywności, ale także zaoszczędzić. Dzięki prostym metodom można zminimalizować wyrzucanie jedzenia, dokonywać mądrych zakupów czy też w kreatywny sposób wykorzystywać zalegające produkty. Najprostszym sposobem na wykorzystanie suchego pieczywa jest zrobienie grzanek - wystarczą ulubione dodatki i pyszna przekąska jest gotowa. Jeśli jednak nie mamy na nie ochoty, warto przygotować jeden z naszych przepisów

Grzanki czosnkowe z czerstwego chleba

Chlebek czosnkowy to popularny dodatek do dań i prosta przekąska. Ten prosty i jednocześnie smaczny sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa idealnie komponuje się z pomidorami, bazylią, serami czy pesto. Wystarczy przygotować masło czosnkowe - wykorzystując miękkie masło, ulubione zioła i czosnek - i posmarować nim pieczywo, a następnie zapiec je w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Do kilku minutach nasze czosnkowe grzanki są gotowe. 

Zobacz wideo Chleb bez drożdży - prosty przepis do zrobienia w domu

Zupa chlebowa z czerstwego chleba

Składniki

  • czerstwy chleb razowy ok. 200 g
  • cebula,
  • dwa ząbki czosnku,
  • półtora litra bulionu

Sposób przygotowania: 

  1. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na dnie garnka, na dwóch łyżkach oliwy. Gdy się zeszkli, dorzucamy do niej posiekany czosnek i porwany na kawałki lub pokrojony w kostkę chleb. Całość smażymy około 5 minut.
  2. Po tym czasie składniki zalewamy bulionem warzywnym i zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez około 15 minut.
  3. Zupę blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
  4. Doprawiamy wszystko pieprzem i solą a po wierzchu posypujemy natką pietruszki. To dobra i szybka metoda na wykorzystanie dużej ilości czerstwego chleba. 

Ciekawe przepisy na wykorzystane suchego pieczywa

Jeśli żaden z powyższych przepisów nie skradł twojego serca, nie rezygnuj i wykorzystaj pieczywo w zupełnie inny sposób. Jednym z popularnych zastosowań jest także przygotowanie kwasu chlebowego, który jest idealnym napojem na upały. Przepis znajdziesz w naszym artykule

Innym, ale równie smacznym sposobem jest przygotowanie knedli z czerstwych bułek, tostów francuskich, zapiekanki chlebowej czy placuszki i sałatka owocowa z chałką. 

Więcej ciekawych metod na wykorzystanie czerstwego chleba znajdziesz w naszym artykule: Jak szybko odświeżyć czerstwe pieczywo? Jest na to prosty trik. Przygotujcie wodę.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.