Leśne naleśniki z dodatkiem kwiatów robinii akacjowej. Przepis na przekąskę o smaku pełnego lata

Naleśniki to jedna z tych potraw, którą lubią chyba wszyscy. Są proste i można je podać z dowolnymi dodatkami. Tym razem proponujemy naleśniki z kwiatami robinii akacjowej, zwanej potocznie (ale niepoprawnie) akacją. Będą zarówno pyszne, jak i ładne. Sprawdźcie leśny przepis od samych leśników!

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Chłodnik z botwinki

Leśnicy z Nadleśnictwa Przedborów podzielili się niedawno na Facebooku przepisem na naleśniki z kwiatami robinii akacjowej. Oryginalną recepturę na leśny smakołyk możecie znaleźć poniżej:

Do zrobienia naleśników z kwiatami robinii akacjowej potrzeba tylko podstawowych produktów, a samo przyrządzenie nie powinno sprawić żadnych kłopotów. Zobaczcie sami.

Pyszne, domowe pankejkiNaleśniki idealne istnieją. Zastosuj metodę Gordona Ramsaya

Do usmażenia leśnych naleśników potrzeba niewielu składników. Zobacz ich listę 

Jeśli chcesz zrobić leśne naleśniki, przygotuj poniższe produkty:

  • mąkę pszenną - 3 szklanki,
  • kwiaty robinii akacjowej - dwie garście,
  • mleko - 2 szklanki,
  • wodę gazowaną - 2 szklanki,
  • jajka - 3 sztuki,
  • tłuszcz do smażenia,
  • przyprawy - łyżeczkę cukru (najlepiej drobny do wypieków) oraz szczyptę soli.

Pamiętaj o zbieraniu kwiatów robinii akacjowej z dala od ruchliwych ulic czy zakładów produkcyjnych. Zanieczyszczone kwiaty będą zarówno mniej smaczne, jak i szkodliwe. 

Przepis na najlepsze naleśnikiNaleśniki - przepis. Będą cienkie i delikatne, ale zrezygnuj z oleju

Przygotowanie leśnych naleśników jest bardzo proste. Niewiele różni się od standardowych

Naleśniki z kwiatami robinii akacjowej przyrządza się w następujący sposób:

  1. Kwiaty robinii akacjowej umyj, osusz i oddziel szypułki;
  2. Zrób ciasto naleśnikowe - zmiksuj mąkę, mleko, wodę gazowaną, jajka i ewentualne przyprawy;
  3. Dodaj do ciasta połowę kwiatów robinii akacjowej;
  4. Na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu smaż placki na złoto z obu stron;
  5. Gotowe naleśniki posyp pozostałymi kwiatami. Podawaj jeszcze gorące.

Smacznego!

Więcej o: