Jak dbać o drewnianą deskę do krojenia? Pamiętaj o odpowiednim czyszczeniu, a będzie służyć latami

Każdy z nas posiada w kuchni co najmniej jedną deskę do krojenia, ale nie każdy zdaje sobie sprawę, jak należy właściwie o nią dbać. Aby służyła nam jak najdłużej, nie była źródłem bakterii, nie potrzeba skomplikowanych zabiegów konserwujących. Wystarczy jedynie pamiętać o kilku prostych zasadach.

Deska do krojenia to niezbędny element sprzętu w kuchni. Najchętniej wybieramy deski drewniane, gdyż są bardzo praktyczne: łatwo kroi się na nich warzywa oraz pieczywo, a w odróżnieniu od plastikowych lub szklanych odpowiedników, nie stępiają noży. Można również kłaść na nie gorące naczynia z zupą czy innymi potrawami. Oprócz tych zalet mają niestety również tendencję do wchłaniania wody i zapachów. Jak dbać o deski do krojenia, by służyły nam przez lata?

Zobacz wideo Czyścimy akcesoria kuchenne - sztućce, drewniane łyżki, deskę do krojenia i naczynia

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl

Jak dbać o deskę do krojenia? Najważniejsze zasady

Najistotniejszą czynnością konserwującą jest olejowanie. Należy to zrobić przed pierwszym użyciem, a następnie powtarzać co kilka tygodni: cztery, sześć. To chroni sprzęt przed gromadzeniem się brudu, mikrobów i bakterii. Nie należy tego robić za pomocą oleju spożywczego - zamiast niego, wybierajmy specjalne środki do konserwacji desek do krojenia. Powinny mieć naturalny skład, aby nie wchodzić w interakcję z żywnością. Nadmiar oleju wystarczy ściągnąć za pomocą ręcznika papierowego. Przed olejowaniem można delikatnie przetrzeć powierzchnię deski papierem ściernym.

Jeżeli korzystamy z drewnianych desek do krojenia, nie należy zapominać o jej dokładnym osuszeniu. Nigdy nie należy chować lekko wilgotnego sprzętu do szafek. Nadmiar wody pozostający na powierzchni naraża drewno na popękanie. 

Chcesz, aby deska służyła jak najdłużej? Tego unikaj!

Mycie deski nie powinno odbywać się za pomocą samej wody: sprawia to, że sprzęt wysycha, zaczyna się rozwarstwiać, a w konsekwencji czernieć na brzegach. Dużo lepiej sprawdza się odrobina rozcieńczonej wody z octem (w proporcjach pół na pół) - wystarczy spryskać nią deskę i przetrzeć za pomocą ściereczki lub ręcznika papierowego.

Drewniane deski do krojenia nie nadają się do mycia w zmywarce. Plastikowe i szklane możemy bezpiecznie umieszczać w urządzeniu: chłoną zapachów i płynów.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.