Chłodnik - przepis naszych babć sprzed 50 lat. Nie ma lepszej zupy na upał

Chłodnik z przepisu naszych babć smakuje polskim latem. Przepis jest prosty, a smak świetnie orzeźwia w upale dni. Mimo że ten przepis na chłodnik jest bardzo stary, to wciąż idealnie wpisuje się w nasze gusta. Zapraszamy do przepisu na najlepszą zupę na lato.

Więcej przepisów prosto z babcinego zeszytu znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Nie raz i nie dwa przekonaliśmy się, że babcine przepisy nie mają sobie równych. Tak sam jest z przepisem na chłodnik, który był prawdziwym rarytasem w czasach głębokiego PRL-u, kiedy o mięso bywało ciężko, a dieta opierała się głównie na warzywach i nabiale. Chłodnik z przepisu naszych babć wprawdzie liczy sobie już dziesiątki lat, jednak wciąż zachwyca swoim smakiem. Jak go przygotować? Dwie sprawy są kluczowe: świeże warzywa oraz dobrej jakości zsiadłe mleko.

Ciasto szpinakowePrzepis na ciasto szpinakowe. Leśny mech o pięknej zielonej barwie zachwyca

Chłodnik - przepis naszych babć sprzed lat

Składniki:

  • 1 większy pęczek botwinki wraz z małymi buraczkami
  • 1 l zsiadłego mleka
  • 2 ogórki gruntowe
  • pół pęczka koperku
  • 250 ml śmietany 18 proc
  • ok. 700-800 ml wody
  • sól, pieprz, sok z cytryny
  • do podania: jajko na twardo, młode ziemniaczki w mundurkach

Chłodnik - sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania botwinki. Dokładnie ją opłucz, oddziel buraczki od liści. Następnie liście drobno posiekaj, a buraczki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Następnie włóż botwinkę do garnka i zalej ją wodą.
  2. Zagotuj i dodaj sól i odrobinę soku z cytryny, by podkreślić smak botwinki. Możesz także dodać szczyptę cukru. Gotuj 15-20 minut na średnim ogniu. Następnie odstaw do całkowitego ostygnięcia (nasze babcie przyśpieszały proces studzenia wkładając garnek do miednicy wypełnionej zimną wodą ze studni - wówczas nie każdy miał lodówkę).
  3. Ogórki obierz ze skórki i zetrzyj na tarce. Koperek natomiast drobno posiekaj i dodaj do garnka z botwinką. 
  4. Zsiadłe mleko wlej do miski i dodaj śmietanę. Następnie energicznie wymieszaj, by całość zaczęła się lekko pienić. Wlej do garnka z resztą składników i wymieszaj. 
  5. Na koniec dopraw chłodnik do smaku przyprawami i ponownie odłóż na chwilę w chłodne miejsce, by chłodnik miał odpowiednio zimną temperaturę.

Tarta z owocami i tarta cytrynowaPięć ciast, które zawsze wychodzą. Piekę je często i nigdy mnie nie zawiodły

Prosta receptura, banalne wykonanie, a smak wyjątkowy. Jeśli chcesz nieco wzbogacić swój chłodnik, dodaj do niego posiekany szczypiorek oraz ząbek czosnku - wówczas twój chłodnik jedynie zyska na smaku.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: