Jajko jest spoiwem dla innych składników, więc wydawać by się mogło, że jest nieodzownym elementem w kuchni. Czym zastąpić jajko? Przed takim dylematem staje wielu z nas.
Jajka bardzo często używamy podczas pieczenia ciast. Okazuje się jednak, że ten składnik wcale nie jest niezastąpiony. Różnego rodzaju mąki wymieszane z wodą w proporcji 1:3 świetnie sprawdzą się w wypiekach. Jajko możemy zastąpić również dojrzałym bananem, a co więcej - wzbogaci on smak naszego ciasta.
W tej roli świetnie sprawdzi się również mus owocowy. ¼ szklanki musu to odpowiednik jednego jajka. Nasiona lnu, chia czy siemienia lnianego w połączeniu z wodą zmienią się w kleistą papkę, która również z powodzeniem zastąpi jajko. W zastąpieniu jaj doskonale poradzi sobie też masło orzechowe. W sklepach możemy znaleźć również gotowe zamienniki jajek - w proszku. Ten roślinny zamiennik pozbawiony jest cholesterolu.
Do przygotowania musów, bezy czy majonezu bez jajek można użyć m.in. aquafaby. Choć nazwa brzmi nieco obco, to nic innego jak płyn z fasoli lub ciecierzycy w puszce lub pozostały po gotowaniu fasoli. Trzy łyżki są odpowiednikiem jednego jajka.
Awokado zmiksowane na gładko również świetnie sprawdzi się w zastępowaniu jajka. ¼ szklanki puree z awokado będzie doskonałym odpowiednikiem jednego jaja. Podobnie łyżka octu jabłkowego lub łyżka sody oczyszczonej. Zaskoczeniem zdecydowanie będzie fakt, że jedno jajko może zastąpić ¼ szklanki wody gazowanej.