Kotlety mielone z piekarnika - klasyka w wersji fit. Będą soczyste, gdy dodasz zielone warzywo

Kotlety mielone z piekarnika to smaczna i ciekawa alternatywa dla tradycyjnych mielonych smażonych na głębokim tłuszczu. Są zdecydowanie mniej kaloryczne, a smak jest naprawdę wyjątkowy. Jeśli się martwisz, że mielone z piekarnika wyjdą suche, koniecznie wypróbuj nasz przepis. Kluczowy jest jeden zielony dodatek.

Więcej przepisów na klasyki polskiej kuchni znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Kotlety mielone należą do ulubionych propozycji obiadowych w polskich domach. Są łatwe w wykonaniu, świetnie sycą a podane z ziemniakami i podsmażonymi buraczkami uchodzą za najlepszy niedzielny obiad. Istnieje jednak pewien sposób, by nieco je "odchudzić" i tym samym pozbawić nadmiernego chłonięcia tłuszczu. Chodzi oczywiście o upieczenie kotletów w piekarniku. Żeby mielone z piekarnika były puszyste i soczyste, należy dodać do nich odrobinę startej cukinii - to podkreśli smak mięsa i sprawi, że kotlety mielone z piekarnika będą rozpływały się w ustach.

Kotlety mielone z piekarnika - przepis na fit wersję obiadowej klasyki

Składniki:

  • ok. 0,5 kg mielonego mięsa (możesz użyć dowolnego, ja polecam szynkę lub łopatkę, ale indyk także się sprawdzi)
  • 250 g cukinii startej na tarce o dużych oczkach
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • 2-3 łyżki drobno posiekanego koperku
  • 1 łyżka musztardy lub majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula zeszklona na maśle
  • sól, pieprz do smaku

Kotlety mielone z piekarnika - sposób wykonania

  1. Mięso włóż do miski. Dodaj do niego zeszkloną cebulkę, wbij jajko. Dodaj także startą cukinię (wcześniej lekko ją odciśnij z nadmiaru soku na ręczniku papierowym). Dopraw do smaku przyprawami oraz czosnkiem i koperkiem. Następnie całość dokładnie wymieszaj. Jeśli uważasz, że masa na kotlety jest za rzadka, dodaj 2-3 łyżki bułki tartej.
  2. Wyrobioną masę na kotlety formuj zwilżonymi dłońmi w kulki, następnie lekko je spłaszcz. Obtocz w bułce tartej i układaj na blaszce jeden obok drugiego.
  3. Kotlety mielone z cukinią piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 przez ok. pół godziny. Po upieczeniu podawaj z ulubionymi dodatkami lub z sosem czosnkowym.

Takie kotlety nie dość, że będą służyły osobom nieprzepadającym za tłustymi potrawami, lub takimi, co są na diecie, to z całą pewnością każdy zje je ze smakiem. Jeśli jesteś fanem tradycyjnej kuchni, ale chciałbyś od czasu do czasu spróbować czegoś nowego, koniecznie wypróbuj przepis na soczyste kotlety mielone z piekarnika. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: