Więcej przepisów na letnie obiady znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Makaron z truskawkami i twarogiem to jedno z najprostszych dań. Idealnie sprawdza się jako letni obiad - nie tylko dlatego, że ze świeżymi owocami smakuje najlepiej, lecz także dlatego, że jest świetną potrawą na upalne dni. Lekki i orzeźwiający doskonale zastąpi ciężkie dania, na które raczej nie mamy ochoty, gdy temperatura sięga niemalże 30 stopni Celsjusza lub więcej. Poniżej znajdziecie przepis krok po kroku na makaron z truskawkami i twarogiem.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. To od waszych upodobań zależy, czy chcecie, żeby był ugotowany normalnie, czy al dente.
Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek. Szybko i sprawnie można to zrobić np. plastikową słomką, jeśli akurat macie takie w szafce - wystarczy wbić słomkę od spodu w truskawkę i przebić owoc na wylot. Część truskawek blendujemy razem z łyżką cukru. Kilka zostawiamy do udekorowania dania na sam koniec.
Pozostały cukier mieszamy dokładnie razem z jogurtem lub śmietaną oraz z twarogiem. Makaron przekładamy na talerz i dodajemy powyższą mieszankę. Następnie polewamy wszystko zblendowanymi truskawkami. Na koniec dekorujemy danie kilkoma owocami przekrojonymi na pół. Obiad gotowy! Prawda, że proste?