Makaron z truskawkami i twarogiem to ratunek na upały. To danie było hitem dzieciństwa

Makaron z truskawkami i twarogiem to wspomnienie letnich pobytów u babci - niezależnie od tego, czy mieszkała na wsi, czy w centrum miasta. Najpierw wspólny spacer na targ po świeże truskawki, a potem zajadanie się pysznym makaronem okraszonym tymi owocami. To bezapelacyjnie jeden z najlepszych smaków lata i całego dzieciństwa. Jeśli chcecie do niego wrócić, podpowiadamy, jak odtworzyć makaron z truskawkami i twarogiem.

Więcej przepisów na letnie obiady znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Makaron z truskawkami i twarogiem to jedno z najprostszych dań. Idealnie sprawdza się jako letni obiad - nie tylko dlatego, że ze świeżymi owocami smakuje najlepiej, lecz także dlatego, że jest świetną potrawą na upalne dni. Lekki i orzeźwiający doskonale zastąpi ciężkie dania, na które raczej nie mamy ochoty, gdy temperatura sięga niemalże 30 stopni Celsjusza lub więcej. Poniżej znajdziecie przepis krok po kroku na makaron z truskawkami i twarogiem.

Zobacz wideo Obiad na słodko - knedle z truskawkami w orzechowej panierce

Makaron z truskawkami i twarogiem - przepis na hit z dzieciństwa

Składniki:

  • pół opakowania ulubionego makaronu (mogą być kokardki, świderki, rurki)
  • 300 g świeżych truskawek
  • 200 g twarogu
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 18 proc.

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. To od waszych upodobań zależy, czy chcecie, żeby był ugotowany normalnie, czy al dente.

Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek. Szybko i sprawnie można to zrobić np. plastikową słomką, jeśli akurat macie takie w szafce - wystarczy wbić słomkę od spodu w truskawkę i przebić owoc na wylot. Część truskawek blendujemy razem z łyżką cukru. Kilka zostawiamy do udekorowania dania na sam koniec.

Pozostały cukier mieszamy dokładnie razem z jogurtem lub śmietaną oraz z twarogiem. Makaron przekładamy na talerz i dodajemy powyższą mieszankę. Następnie polewamy wszystko zblendowanymi truskawkami. Na koniec dekorujemy danie kilkoma owocami przekrojonymi na pół. Obiad gotowy! Prawda, że proste?

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.