Zupa z pokrzywy- wiosena na talerzu. Wzmacnia i dobrze działa na odporność

Wiosna to idealny moment na zupę z pokrzywy. O tej porze roku można spotkać młode listki na działkach i ogrodach. Jest pyszna, pożywna i wile osób twierdzi, że w smaku przypomina szczawiową.

Więcej pysznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Zupa to zawsze dobry pomysł na obiad. Smakuje każdemu bez względu na wiek. Możesz śmiało ją doprawić po swojemu, ale ja uważam osobiście, że mniej przypraw działa na plus. Dzięki temu czujesz smak warzyw. Śmiało dodaj do zupy nowalijki, marchew, pietruszkę i młode ziemniaki. Dla smaku możesz posypać koperkiem lub szczypiorkiem. Wypróbujesz raz i zobaczysz, że na stałe włączy się do twojego menu.

Zobacz wideo Zielony chłodnik ogórkowy z młodymi ziemniaczkami i koperkiem

Składniki:

  • Świeża pokrzywa listki (4 szklanki)
  • Ziemniaki (300g)
  • Marchew (3 sztuki)
  • Por
  • Pietruszka (3 sztuki)
  • Seler
  • Cebula (2 sztuki)
  • Czosnek (4 ząbki)
  • Masło
  • Majeranek, pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy
  • Koper/ pietruszka / szczypior
  • Śmietana

Przygotowanie:

  1. Na samym początku pokrój wszystkie warzywa. Pamiętaj, aby przed krojeniem pokrzywy włożyć gumowe rękawice.
  2. Następnie do garnka wrzuć masło, dodaj cebulę i czosnek. Całość podsmaż.
  3. Do cebuli dodaj wszystkie warzywa oprócz pokrzywy i zalej wodą lub bulionem. Do bulionu dorzuć ziele angielskie i liść laurowy.
  4. Gdy ziemniaki będą miękkie dodaj pokrzywę oraz przyprawy. Gotuj jeszcze przez około 20 min na małym ogniu.
  5. Jeśli masz ochotę możesz dodać śmietankę już bezpośrednio na talerz przed podaniem. Całość posyp koperkiem, szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Domowa zupa z pokrzywy to dawka zdrowia dla całej rodziny. Jest smaczna i nie sposób się jej oprzeć. Jej delikatny smak na długo zostaje w pamięci. Do zupy możesz zrobić grzanki z masłem czosnkowym lub serem. Zobaczysz, że nawet najmłodsi skuszą się na miseczkę. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.