Makaron z boczkiem i szparagami. Wytrawny smak podkręcisz włoskim serem

Makaron z boczkiem i szparagami to świetny pomysł na błyskawiczny obiad. Zawiera kilka składników, a dodatek włoskiego parmezanu sprawi, że danie nabierze wytrawnego charakteru. Masz mało czasu, a chcesz zjeść coś pysznego? Zajrzyj niżej.

Więcej przepisów na dania z makaronem w roli głównej znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Makaron z boczkiem i szparagami to świetny pomysł na szybki obiad, który doda energii i poprawi humor po ciężkim dniu w pracy. Wykonanie jest banalne, a smak naprawdę wyjątkowy. Dodaj do tego sporo parmezanu i zamień swoją kuchnię we włoską restaurację.

Makaron z boczkiem i szparagami - przepis na szybki obiad

Składniki:

  • ok. 400 g makaronu (użyj dowolnego, spaghetti lub penne)
  • 1 pęczek szparagów
  • ok. 200 g wędzonego boczku
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • ok. 90 g startego parmezanu lub innego twardego, dojrzewającego sera
  • olej

Makaron z boczkiem i szparagami - sposób wykonania:

  1. Makaron ugotuj w sposób al dente w lekko osolonej wodzie. Następnie odlej szklankę wody spod makaronu i odcedź go.
  2. Kiedy makaron się gotuje, pokrój boczek i szparagi. Boczek możesz pokroić w cienkie plastry lub słupki, ze szparagów zaś odłam zdrewniałe końcówki a łodygi pokrój na kawałki ok. 3 cm.
  3. Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej łyżkę oleju. Następnie dodaj pokrojony boczek i wytapiaj go na średnim ogniu, aż lekko zbrązowieje. Następnie dodaj przeciśnięty czosnek i smaż minutę, aż uwolni swój aromat.
  4. Do boczku dodaj szaragi. Smaż ok. 4 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj sól i pieprz do smaku oraz pół szklanki wody makaronowej. Dokładnie zamieszaj, by każdy kawałek boczku odkleił się od dna patelni. Następnie dodaj ugotowany makaron, zmniejsz moc palnika i chwilę całość podduszaj. Na samym końcu dodaj parmezan i ponownie zamieszaj. Podawaj z odrobiną natki pietruszki.

Taki obiad to nagroda po ciężkim dniu. Jeśli uwielbiasz szybkie dania, a dodatkowo przepadasz za szparagami, koniecznie wypróbuj ten przepis.

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.