Więcej przepisów na dania z makaronem w roli głównej znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Makaron z boczkiem i szparagami to świetny pomysł na szybki obiad, który doda energii i poprawi humor po ciężkim dniu w pracy. Wykonanie jest banalne, a smak naprawdę wyjątkowy. Dodaj do tego sporo parmezanu i zamień swoją kuchnię we włoską restaurację.
Makaron z boczkiem i szparagami - przepis na szybki obiad
Składniki:
- ok. 400 g makaronu (użyj dowolnego, spaghetti lub penne)
- 1 pęczek szparagów
- ok. 200 g wędzonego boczku
- 3-4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- ok. 90 g startego parmezanu lub innego twardego, dojrzewającego sera
- olej
Makaron z boczkiem i szparagami - sposób wykonania:
- Makaron ugotuj w sposób al dente w lekko osolonej wodzie. Następnie odlej szklankę wody spod makaronu i odcedź go.
- Kiedy makaron się gotuje, pokrój boczek i szparagi. Boczek możesz pokroić w cienkie plastry lub słupki, ze szparagów zaś odłam zdrewniałe końcówki a łodygi pokrój na kawałki ok. 3 cm.
- Przygotuj patelnię i rozgrzej na niej łyżkę oleju. Następnie dodaj pokrojony boczek i wytapiaj go na średnim ogniu, aż lekko zbrązowieje. Następnie dodaj przeciśnięty czosnek i smaż minutę, aż uwolni swój aromat.
- Do boczku dodaj szaragi. Smaż ok. 4 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj sól i pieprz do smaku oraz pół szklanki wody makaronowej. Dokładnie zamieszaj, by każdy kawałek boczku odkleił się od dna patelni. Następnie dodaj ugotowany makaron, zmniejsz moc palnika i chwilę całość podduszaj. Na samym końcu dodaj parmezan i ponownie zamieszaj. Podawaj z odrobiną natki pietruszki.
Taki obiad to nagroda po ciężkim dniu. Jeśli uwielbiasz szybkie dania, a dodatkowo przepadasz za szparagami, koniecznie wypróbuj ten przepis.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.