Szybkie ciasto jogurtowe z borówkami i bez tłuszczu. Przygotowanie zajmie ci najwyżej 10 minut

Ciasto jogurtowe z borówkami to zdecydowanie smak lata. Do tego bardzo szybko się je robi - nie zajmie to dłużej niż dziesięć minut i nie trzeba dodawać oleju ani innego tłuszczu. To smakołyk w sam raz na wakacyjny piknik. Spróbujcie sami.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Ciasto jogurtowe z borówkami [HAPS KIDS]

Jeśli szukacie przepisu na ciasto, które nie wymaga wielu składników i nie jest czasochłonne to właśnie znaleźliście. Ciasto jogurtowe z borówkami jest idealne zarówno na wakacyjne wycieczki w plener, jak i na domowe przyjęcia. Goście na pewno będą zachwyceni. Przekonajcie się sami.

Ciasto jogurtowe z borówkamiCiasto jogurtowe z borówkami. Puszyste i idealne na lato

Szybkie ciasto jogurtowe wymaga tylko kilku składników. Są chyba w każdej kuchni

Do upieczenia szybkiego ciasta potrzebne są takie produkty jak:

  • mąka pszenna - półtorej szklanki,
  • jogurt grecki/naturalny - niecała szklanka,
  • jajka - 3 sztuki,
  • cukier - pół szklanki,
  • cukier waniliowy - 2 łyżeczki,
  • proszek do pieczenia - łyżeczka,
  • borówki - dwie - trzy garście,
  • cukier puder do ozdoby.

Proszek do pieczenia możesz zastąpić sodą oczyszczoną. Wtedy wystarczy dodać pół łyżeczki zamiast całej.

Ciasto jogurtowe z borówkamiCiasto z borówkami i kruszonką to najlepsze, co możecie dziś zrobić. Mamy przepis

Przygotowanie ciasta jogurtowego z borówkami nie zajmie więcej niż 10 minut. Zobaczcie sami

Upieczenie ciasta jogurtowego jest naprawdę proste i szybkie. Szczegółowa instrukcja znajduje się poniżej:

  1. Wymieszaj w misce składniki suche - mąkę, cukier, cukry i proszek do pieczenia (lub sodę);
  2. W innymi naczyniu zmiksuj jajka i jogurt;
  3. Połącz suche składniki z mokrymi i wymieszaj dokładnie na jednolitą, gładką masę;
  4. Borówki umyj dokładnie, osusz i oprósz mąką;
  5. Ciasto przełóż do formy do pieczenia. Wierzch posyp borówkami, lekko je wciskając;
  6. Piecz całość w temperaturze 170 - 180 st. C przez około godzinę do tzw. suchego patyczka.
  7. Po ostygnięciu gotowe ciasto posyp cukrem pudrem (lub polej dowolną polewą). 

Smacznego!

Więcej o: