Jak przechowywać szparagi? Poznaj ich smak i właściwości zdrowotne

Szparagi są niskokaloryczne, lekkostrawne oraz stanowią wartościowy dodatek do wielu potraw. Te wiosenne warzywa są cenione nie tylko za swój delikatny smak, ale też za cenne wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jakie mają szparagi właściwości zdrowotne? Jak prawidłowo przechowywać i wybierać te wiosenne rarytasy? Podpowiadamy.

Szparagi – właściwości zdrowotne

Szparagi swoją nazwę zawdzięczają Grekom, ponieważ to z ich języka pochodzi słowo asparagus, czyli młody pęd. Z Grecji szparagi trafiły na stoły włoskie, a potem do innych kuchni w całej Europie. Do naszego kraju dotarły w XVIII wieku, ale nie od razu podbiły nasze kubki smakowe. Prawdziwa kulinarna kariera szparagów trwa od kilku lat. 

W sklepach można nabyć szparagi nie tylko białe, ale też zielone czy fioletowe. Co ważne, na kolor szparagów wpływa sposób uprawy i moment zbioru, czego skutkiem są ich walory smakowe. Wartości odżywcze pozostają jednak niemal niezmienione. Te wiosenne warzywa są niskokaloryczne.

Szparagi są bogate w witaminy i składniki odżywcze (wapń, fosfor, potas, witaminy C i E oraz kwas foliowy i beta-karoten, kwas foliowy). Mają działanie antynowotworowe, ale powinny ich unikać osoby chorujące na dnę moczanową, ponieważ zwiększają poziom kwasu moczowego. 

Białe szparagi są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym. Wspomagają detoksykację organizmu. Szparagi zielone są aromatyczne i wyraziste w smaku. Zawierają najwięcej dobroczynnych składników i nie trzeba ich obierać. Szparagi fioletowe spotyka się rzadko, ale warto na nie polować, ponieważ są niesamowicie smaczne - znacznie słodsze i delikatniejsze od białych i zielonych. 

Uwaga! Sezon na te warzywa trwa od kwietnia do lipca. Najlepszym czasem na zakup tego wdzięcznego produktu jest maj i czerwiec.

Zobacz wideo Znacie ten przepis?

Jak wybrać dobre szparagi? Jakość na pierwszym miejscu

Szparagi to warzywo sezonowe. Zarówno białe (uprawiane bez dostępu światła), jak i zielone szparagi są sprzedawane w sklepach i w warzywniakach bardzo krótko. Jak wybrać dobre szparagi najwyższej jakości? Powinny być jędrne, nie mogą być zwiędłe, bez uszkodzonych główek i bez śladów zepsucia. Łodyga nie może być bardzo zdrewniała, a samo warzywo powinno być giętkie. Szparagi muszą przyjemnie pachnieć. Powinny też być w miarę równej wielkości, ponieważ wtedy łatwiej się gotują. Szparagi drobniejsze oraz średniej grubości są mniej łykowate.

Ważne: kiedy potrzemy pędy szparagów o siebie, powinniśmy usłyszeć charakterystyczne trzeszczenie.

Jak przechowywać szparagi? Zadbaj o świeżość

Szparagi najlepiej przechowywać w lodówce. Nie należy jednak trzymać szparagów w lodówce dłużej niż kilka dni (zaleca się, by ten czas nie był dłuższy niż pięć dni). Idealnym miejscem jest dolna półka w drzwiach lodówki - przeznaczona na butelki z napojami. Pęczek szparagów należy wstawić do wysokiego naczynia, np. słoika - tak jak kwiaty. Uprzednio zaleca się przyciąć końce szparagów (odetnij 2-3 cm) i zalać zimną wodą, tak by końce szparagów były zanurzone (około 5 cm). Naczynie ze szparagami wstawiamy do lodówki. Woda musi być zmieniana codziennie.

Jeśli nie mamy miejsca w lodówkowych drzwiach, możemy świeże warzywa przechowywać w pozycji leżącej. Ważne, by były owinięte w wilgotną ściereczkę lub w ręcznik papierowy. Należy systematycznie sprawdzać wilgotność ściereczki – nie może wyschnąć. 

Szparagi można również zamrozić, ale nie jest to metoda szczególnie polecana. Po rozmrożeniu warzywa stają się wiotkie z powodu utraty dużej ilości wody. 

Zobacz też: Nie wyrzucaj końcówek szparagów. Możesz przygotować z nich pyszne i zdrowe dania - sprawdź przepisy

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.