Jak przechowywać szparagi? Poznaj ich smak i właściwości zdrowotne

Szparagi są niskokaloryczne, lekkostrawne oraz stanowią wartościowy dodatek do wielu potraw. Te wiosenne warzywa są cenione nie tylko za swój delikatny smak, ale też za cenne wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Jakie mają szparagi właściwości zdrowotne? Jak prawidłowo przechowywać i wybierać te wiosenne rarytasy? Podpowiadamy.

Szparagi – właściwości zdrowotne

Szparagi swoją nazwę zawdzięczają Grekom, ponieważ to z ich języka pochodzi słowo asparagus, czyli młody pęd. Z Grecji szparagi trafiły na stoły włoskie, a potem do innych kuchni w całej Europie. Do naszego kraju dotarły w XVIII wieku, ale nie od razu podbiły nasze kubki smakowe. Prawdziwa kulinarna kariera szparagów trwa od kilku lat. 

SzparagiJak przechowywać szparagi? Czy można je mrozić? Wyjaśniamy

W sklepach można nabyć szparagi nie tylko białe, ale też zielone czy fioletowe. Co ważne, na kolor szparagów wpływa sposób uprawy i moment zbioru, czego skutkiem są ich walory smakowe. Wartości odżywcze pozostają jednak niemal niezmienione. Te wiosenne warzywa są niskokaloryczne.

Szparagi są bogate w witaminy i składniki odżywcze (wapń, fosfor, potas, witaminy C i E oraz kwas foliowy i beta-karoten, kwas foliowy). Mają działanie antynowotworowe, ale powinny ich unikać osoby chorujące na dnę moczanową, ponieważ zwiększają poziom kwasu moczowego. 

Białe szparagi są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym. Wspomagają detoksykację organizmu. Szparagi zielone są aromatyczne i wyraziste w smaku. Zawierają najwięcej dobroczynnych składników i nie trzeba ich obierać. Szparagi fioletowe spotyka się rzadko, ale warto na nie polować, ponieważ są niesamowicie smaczne - znacznie słodsze i delikatniejsze od białych i zielonych. 

Uwaga! Sezon na te warzywa trwa od kwietnia do lipca. Najlepszym czasem na zakup tego wdzięcznego produktu jest maj i czerwiec.

Zobacz wideo Znacie ten przepis?

Jak wybrać dobre szparagi? Jakość na pierwszym miejscu

Szparagi to warzywo sezonowe. Zarówno białe (uprawiane bez dostępu światła), jak i zielone szparagi są sprzedawane w sklepach i w warzywniakach bardzo krótko. Jak wybrać dobre szparagi najwyższej jakości? Powinny być jędrne, nie mogą być zwiędłe, bez uszkodzonych główek i bez śladów zepsucia. Łodyga nie może być bardzo zdrewniała, a samo warzywo powinno być giętkie. Szparagi muszą przyjemnie pachnieć. Powinny też być w miarę równej wielkości, ponieważ wtedy łatwiej się gotują. Szparagi drobniejsze oraz średniej grubości są mniej łykowate.

Ważne: kiedy potrzemy pędy szparagów o siebie, powinniśmy usłyszeć charakterystyczne trzeszczenie.

Jak przechowywać szparagi? Zadbaj o świeżość

Szparagi najlepiej przechowywać w lodówce. Nie należy jednak trzymać szparagów w lodówce dłużej niż kilka dni (zaleca się, by ten czas nie był dłuższy niż pięć dni). Idealnym miejscem jest dolna półka w drzwiach lodówki - przeznaczona na butelki z napojami. Pęczek szparagów należy wstawić do wysokiego naczynia, np. słoika - tak jak kwiaty. Uprzednio zaleca się przyciąć końce szparagów (odetnij 2-3 cm) i zalać zimną wodą, tak by końce szparagów były zanurzone (około 5 cm). Naczynie ze szparagami wstawiamy do lodówki. Woda musi być zmieniana codziennie.

Jeśli nie mamy miejsca w lodówkowych drzwiach, możemy świeże warzywa przechowywać w pozycji leżącej. Ważne, by były owinięte w wilgotną ściereczkę lub w ręcznik papierowy. Należy systematycznie sprawdzać wilgotność ściereczki – nie może wyschnąć. 

Sezon na szparagi tuż tuż!Szparagi szybko tracą świeżość. Sprawdzone metody na jej przedłużenie

Szparagi można również zamrozić, ale nie jest to metoda szczególnie polecana. Po rozmrożeniu warzywa stają się wiotkie z powodu utraty dużej ilości wody. 

Zobacz też: Nie wyrzucaj końcówek szparagów. Możesz przygotować z nich pyszne i zdrowe dania - sprawdź przepisy

Więcej o: