Sałatka łabędzi puch jest idealna na każdą okazję. Przepis na warstwowy przysmak z kurczaka i warzyw

Sałatka łabędzi puch to idealny przepis na każdą okazję. To warstwowe danie z kurczaka i kapusty pekińskiej jest hitem każdej imprezy. Nie tylko wyjątkowo smaczna, ale także prosta i ekspresowa w przygotowaniu - wystarczy pół godziny i danie jest gotowe. Jak ją przygotować? Zaskocz bliskich tym prostym i wyśmienitym smakiem.

Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Sałatki to pyszne dania, które nie muszą kojarzyć się z czymś nudnym i przymusowym. Wręcz przeciwnie, poprzez różnorodność składników i ciekawe dodatki można tworzyć wiele smacznych kompozycji i połączeń. Kolejnym atutem jest fakt, że pasują na różne okazje - mogą być samodzielnym daniem lub przekąską. Sprawdź przepis na sałatkę o tajemniczej nazwie łabędzi puch - efekt jest gwarantowany.

Sałatka łabędzi puch - w czym tkwi jej sekret?

Jedną z pozycji, której nie może zabraknąć na żadnej imprezie, jest sałatka. To idealna przekąska i przystawka dla gości, która niemal zawsze szybko znika. Danie zawsze się sprawdzi i dodatkowo pięknie przyozdobi stół - zwłaszcza gdy składa się z warstw i jest podana w szklanej misie, która dodatkowo eksponuje składniki. Sałatka łabędzi puch sprawdzi się na każdą okazję. W skład wchodzi aromatyczny kurczak, krucha kapusta pekińska i inne warzywa. Dodatki w postaci sera i kremowego sosu uwydatnią pozostałe składniki i są świetnym spoiwem. Kluczem do przygotowania tego dania są dobrej jakości produkty i piękne podanie - to sprawi, że żaden z gości się jej nie oprze. 

Zobacz wideo Sałatka nicejska ze stekiem z tuńczyka

Przepis na sałatkę łabędzi puch

Składniki: 

  • 200 g szynki z kurczaka,
  • 6 ugotowanych ziemniaków,
  • 4 jajka ugotowane na twardo,
  • 290 g marynowanej cebulki perłowej,
  • pół kapusty pekińskiej,
  • 100 g żółtego sera,
  • pół kapusty pekińskiej,
  • majonez,
  • szczypta soli i pieprzu.

Sposób przygotowania: 

  1. Przygotowania warto rozpocząć pokrojeniem wszystkich składników i przełożeniem do osobnych miseczek - to znacznie usprawni naszą pracę.
  2. Zaczynamy od pokrojenia szynki i sera na cienkie paseczki.
  3. Cebulki odcedzamy z zalewy i kroimy na pół. 
  4. Ugotowane jajka obieramy, żółtka ścieramy na tarce, białka kroimy w drobną kostkę. 
  5. Na tym etapie zaczynamy tworzyć warstwy - wybieramy naczynie na sałatkę i kolejno układamy: ziemniaki, majonez, cebulkę, wędlinę, majonez, białko, szczypta soli, szczypta pieprzu, majonez, ser, żółtko, majonez, kapusta pekińska
  6. Sałatka może być przygotowana w dużej misie - wtedy przy nakładaniu zanurzamy łyżkę, tak by nabrać wszystkie warstwy, lub w mniejszych porcjach np.  przy użyciu obręczy, która zapewni udany kształt. 

Więcej przepisów na sałatki znajdziesz w naszym artykule: Sałatka milionera. Wygląda jak milion dolarów, a nie ma w niej nic skomplikowanego.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.