Błyskawiczne ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Potrzebujesz tylko siedmiu składników

Ciasta drożdżowe zazwyczaj kojarzą się z dość skomplikowanymi procedurami - robienie zaczynu, odstawianie do wyrośnięcia, ponowne wyrabianie, ugniatanie, dzielenie na części... Wobec złożoności procesu jego przygotowania, wielu z nas decyduje się po prostu kupić gotowy produkt w cukierni. Tymczasem istnieje sposób, by zrobić ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki i... na dłuższą chwilę o nich zapomnieć.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Smak ciasta drożdżowego nieodłącznie kojarzy nam się z dzieciństwem i szklanką mleka. Najczęściej serwowała je babcia, a dodatkami były różnorodne owoce, które pojawiały się wraz z początkiem lata. Istnieje jego wersja dla leniwych - nie trzeba przygotowywać zaczynu drożdżowego i pilnować etapów wyrastania ciasta. Wystarczy ułożyć warstwy typowe dla tego rodzaju ciasta i po kilku godzinach po prostu je wymieszać. W ekspresowej wersji niepotrzebna jest nawet kruszonka. To ciasto doskonale sprawdzi się na deser, ale też na śniadanie

Ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Składniki

  • 5 szklanek mąki,
  • 4 jajka,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 1 szklanka ciepłego (ale nie gorącego) mleka,
  • 50 g (pół kostki) drożdży,
  • 1 szklanka oleju,
  • szczypta soli.

Opcjonalnie: świeże owoce (np. truskawki) i kruszonka (50 g masła, pół szklanki mąki i 1/3 szklanki cukru).

Sposób przygotowania

1. Na dno szerokiej miski włóż pokruszone drożdże. Zasyp je cukrem,

2. Roztrzep jajka i dodaj do miski z drożdżami. Następnie równomiernie wlej olej, mleko i dodaj przesianą mąkę wymieszaną z solą (kolejność dodawania składników jest istotna, nie zmieniaj jej),

3. Miskę przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na trzy godziny,

4. Po upływie tego czasu wymieszaj zawartość miski i przełóż do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki,

5. Na wierzch ciasta możesz wyłożyć owoce i kruszonkę,

6. Piecz około 35-40 minut w piekarniku nagrzanym w trybie góra-dół do 180 st. C. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.