Truskawkowa chmurka. Deser, dzięki któremu poczujesz niebo w gębie. Jest kruchy, lekki i puszysty

Truskawkowa chmurka to wyjątkowy deser, który łączy w sobie kruche ciastka, puszysty krem, owocową galaretkę i chrupiące beziki. Jest bardzo prosty i bardzo szybko go przygotujesz.

Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Truskawkowa chmurka to idealne ciasto na upalne dni. Śmietankowo-cytrynowy krem idealnie pasuje do galaretki z owocami i słodkich bezików. Deser świetnie skomponuje się z zarówno zimnymi, jak i ciepłymi napojami. Przygotujesz go w kilka chwil, ponieważ nie trzeba włączać piekarnika.

Jaja (zdjęcie ilustracyjne)Czym zastąpić jajka? Niektóre z najlepszych zamienników możesz mieć w kuchni

Truskawkowa chmurka. Z tych składników wyczarujesz wyjątkową słodycz

Spód i masa owocowa:

  • 150 g kakaowych herbatników,
  • 600 g truskawek,
  • trzy galaretki truskawkowe (na 500 ml),
  • 3,5 szklanki wrzącej wody.

Krem:

  • 500 ml schłodzonej śmietany 30 proc.,
  • 250 g schłodzonego serka mascarpone,
  • trzy łyżki cukru pudru,
  • otarta skórka z cytryny,
  • sok z połowy cytryny.

Dodatkowo:

  • duże opakowanie mini bezików,
  • truskawki do dekoracji.

Ciasto jogurtowe z borówkamiSzybkie ciasto jogurtowe z borówkami. Zrobienie zajmuje tylko 10 minut

Truskawkowa chmurka. Jak zrobić lekkie i puszyste ciasto z owocami?

  1. Formę wyłóż papierem do pieczenia. Na spodzie poukładaj herbatniki.
  2. Truskawki pokrój na mniejsze kawałki. Wcześniej oczyść i usuń szypułki. 
  3. Galaretki rozpuść we wrzątku. Wymieszaj wszystko dokładnie i odstaw do wystygnięcia. Następnie połącz płyn z truskawkami. Galaretkę wstaw do lodówki, by stężała. Gdy już zacznie gęstnieć, wylej ją na ciastka.
  4. Śmietanę, serek mascarpone i puder cukier zmiksuj na gładką masę. Pod koniec tego procesu dodaj sok z połowy cytryny i otartą skórkę. Ubijaj jeszcze przez chwilę, by składniki się połączyły. 
  5. Krem wyłóż na stężałą galaretkę z owocami i wyrównaj. 
  6. Na wierzchu deseru poukładaj bezy i świeże truskawki. 
  7. Truskawkową chmurkę wstaw na co najmniej dwie godziny do lodówki. Ciasto można przechowywać przez trzy dni. 
Więcej o: