Przepisy na seler naciowy. Szybkie i proste dania oraz bomba witaminowa dla każdego

Seler naciowy to warzywo, które jest prawdziwą bombą witaminową. Od wieków cenione jest ze względu na parametry odżywcze, ale i walory lecznicze. Warto więc wprowadzić to warzywo do swojej kuchni i skorzystać z przepisów na seler naciowy.

Seler naciowy to warzywo idealne. Jest niskokaloryczne i ma niski indeks glikemiczny. Dzięki temu nie musimy się martwić, że zjemy go za dużo.

Zobacz wideo Popularny w dietach odchudzających seler ma też działanie... odmładzające!

Seler naciowy - przepis na pyszny koktajl. Idealny napój na gorące dni

Składniki:

  • Pół ananasa
  • Zielony ogórek
  • Dwie pomarańcze
  • 4 łodygi selera naciowego
  • Banan
  • Brzoskwinia lub nektarynka

Sposób przygotowania:

Owoce obieramy i kroimy na mniejsze części. Następnie wszystko blendujemy. Aby napój był zimny, możemy schłodzić go w lodówce lub dodać uprzednio przygotowane kostki lodu.

Sok z kwiatów czarnego bzu to naturalne lekarstwo. Przygotujesz go sama w domu za groszeSok z kwiatów czarnego bzu to naturalne lekarstwo. Zrobisz go sama

Seler naciowy - przepis na szybką zupę krem. Aromatyczne danie, które rozgrzeje podniebienie

Składniki:

  • 5 ziemniaków
  • Masło
  • 7 łodyg selera naciowego
  • 2 marchewki
  • Cebula

Sposób przygotowania:

Na maśle podsmażamy ziemniaki, marchewki, cebulę i seler naciowy. Zalewamy bulionem i gotujemy około 30 minut. Następnie blendujemy. Podajemy ze świeżą pietruszką albo grzankami.

Ciasto szpinakowePrzepis na ciasto szpinakowe. Leśny mech o pięknej zielonej barwie zachwyca

Przepis na kaszotto z selerem naciowym. Warzywny obiad, który smakuje obłędnie

Składniki:

  • 2 łodygi selera naciowego
  • 250 g pieczarek
  • 2 cebule
  • Olej lub masło
  • Kasza jęczmienna
  • Papryka

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl.

Sposób przygotowania:

Gotujemy kaszę jęczmienną. Na patelni podsmażamy na oleju lub maśle drobno pokrojony seler naciowy, paprykę, pieczarki i cebulę. Następnie zalewamy je szklanką wody i gotujemy około 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy kaszę i jeszcze chwilę gotujemy.

Więcej o: