Szybkie ciasto z truskawkami. Pachnie bosko, a smakuje jeszcze lepiej. Jest naprawdę proste

Sezon na truskawki trzeba wykorzystać do cna, póki jest okazja. Jeśli już znudziło wam się wcinanie samych owoców lub macie ich tak dużo, że boicie się, że mogą się zepsuć, zróbcie szybkie ciasto z truskawkami. Robi się je naprawdę łatwo, a smakuje wybornie.

Więcej przepisów na letnie desery znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Ciasto z truskawkami najlepiej smakuje latem, kiedy na straganach pojawiają się świeże owoce. Jest lekkie i puszyste, dzięki czemu w upalne dni nie będziecie mieli poczucia, że objedliście się po korek i nie możecie się ruszać. No chyba że zjecie ze dwie blachy takiego deseru, to wtedy rzeczywiście może być problem. A ciasto jest tak pyszne, że trudno jest mu się oprzeć. Poniżej znajdziecie przepis.

Dżem truskawkowyPrzepis na dżem truskawkowy. Będzie słodki jak marzenie i to bez grama cukru

Szybkie ciasto z truskawkami - przepis

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • świeże truskawki
  • 150 ml oleju rzepakowego
  • cukier puder do dekoracji
Zobacz wideo Clafoutis z rabarbarem

Sposób przygotowania:

Z umytych truskawek usuwamy szypułki. Można do tego użyć grubszej słomki do napojów. Wystarczy wbić ją od spodu i przebić owoc na wylot. Jest to szybki i wygodny sposób na pozbycie się szypułek. 

Jajka miksujemy z cukrem. Następnie wlewamy olej i jeszcze chwilę miksujemy. Mąkę wsypujemy do osobnej miski, mieszamy z proszkiem do pieczenia. Łączymy suche i mokre składniki i chwilę mieszamy. 

Ciasto jogurtowe z borówkamiSzybkie ciasto jogurtowe z borówkami. Zrobienie zajmuje tylko 10 minut

Foremkę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy do niej ciasto, na którym następnie układamy pokrojone kawałki truskawek. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na około godzinę. Po wyjęciu z piekarnika i ostygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Więcej o: