Więcej wskazówek przydatnych w kuchni znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Mrożenie owoców to najlepszy sposób na zachowanie ich smaku i wartości odżywczych. Jednak, żeby truskawki po rozmrożeniu wciąż były jędrne i apetyczne, należy odpowiednio przygotować się do tego procesu. Poznaj trzy zasady, dzięki którym truskawki nawet w styczniu będą smakować latem.
Warto także wiedzieć, jak rozmrażać truskawki, by nie straciły smaku i swoich właściwości. Po wyjęciu z zamrażalnika wyjmij je z foliowej torebki i połóż na talerzu. Owoców nie rozmrażamy w temperaturze pokojowej - wówczas mogą stracić witaminę C i najzwyczajniej w świecie zaczną się psuć. Truskawki, które chcesz od razu zjeść, opłucz w zimnej wodzie i włóż do lodówki. Możesz dodatkowo oprószyć je cukrem, co odetnie owoce od działania tlenu.
Dzięki tym zasadom twoje truskawki będą idealne nawet kilka miesięcy po zamrożeniu - zachowają swój kształt i maksimum smaku. Mrożenie truskawek to najlepszy sposób, by w zimie podarować sobie odrobinę smaku letniej beztroski.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.