Jak mrozić truskawki, by zachowały swoje właściwości? Poznaj trzy kluczowe zasady

Jednym z najlepszych sposobów na długotrwałe przechowywanie owoców jest ich mrożenie. Tylko jak mrozić truskawki, by zachowały wszystkie swoje właściwości, słodki smak i dodatkowo po rozmrożeniu nie stały się pulpą truskawkową? Poznaj trzy niezawodne wskazówki.

Więcej wskazówek przydatnych w kuchni znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Mrożenie owoców to najlepszy sposób na zachowanie ich smaku i wartości odżywczych. Jednak, żeby truskawki po rozmrożeniu wciąż były jędrne i apetyczne, należy odpowiednio przygotować się do tego procesu. Poznaj trzy zasady, dzięki którym truskawki nawet w styczniu będą smakować latem.

Jak mrozić truskawki - trzy podstawowe zasady:

  1. Odpowiednie truskawki są najważniejsze. Gdy kupujesz truskawki z zamiarem zamrożenia, wybieraj tylko te owoce, które są dojrzałe, jędrne i nie mają żadnych uszkodzeń. Nie mogą być też przejrzałe - wówczas po rozmrożeniu taki owoc puści zbyt dużo soku i stanie się sflaczały i nieapetyczny.
  2. Porządnie opłucz truskawki w zimnej wodzie. Włóż je do miski z wodą (możesz dorzucić kilka kostek lodu) i kilka razy zamieszaj ręką. Nie szoruj ich na siłę - zanieczyszcenia i piach powinny odpaść samoistnie. I co bardzo ważne - płucz truskawki razem z szypułkami. Wówczas woda nie dostanie się do środka owocu i truskawki zachowają swój cały, słodki smak.
  3. Przed mrożeniem nie wrzucaj wszystkich truskawek razem do woreczka, chyba że chcesz, żeby się skleiły i po rozmrożeniu powstała truskawkowa papka. Najpierw ułóż owoce na plastikowej tacce tak, by jedna nie dotykała drugiej. Następnie włóż je na 2 godziny do zamrażalnika. Po tym czasie po prostu przesyp zmrożone owoce do woreczków bez obaw, że się skleją.

Warto także wiedzieć, jak rozmrażać truskawki, by nie straciły smaku i swoich właściwości. Po wyjęciu z zamrażalnika wyjmij je z foliowej torebki i połóż na talerzu. Owoców nie rozmrażamy w temperaturze pokojowej - wówczas mogą stracić witaminę C i najzwyczajniej w świecie zaczną się psuć. Truskawki, które chcesz od razu zjeść, opłucz w zimnej wodzie i włóż do lodówki. Możesz dodatkowo oprószyć je cukrem, co odetnie owoce od działania tlenu. 

Dzięki tym zasadom twoje truskawki będą idealne nawet kilka miesięcy po zamrożeniu - zachowają swój kształt i maksimum smaku. Mrożenie truskawek to najlepszy sposób, by w zimie podarować sobie odrobinę smaku letniej beztroski.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.