Zupa szparagowa z serem feta. Wiosna z greckim akcentem na talerzu. Szybko ją przygotujesz

Zupa szparagowa w całkiem nowym wydaniu, czyli warzywna wiosna na talerzu, którą urozmaici dodatek z greckiego sera feta. Dodaj trochę aromatycznej kurkumy i ciesz się pełnoprawnym daniem obiadowym.

Sezon na szparagi trwa już na dobre. Wykorzystujemy te warzywa do przygotowywania różnych dań. Gotujemy je, smażymy, polewamy różnymi sosami na bazie jogurtu lub wrzucamy do makaronów, bądź zapiekanek. Ciekawym pomysłem będzie także wegetariańska zupa szparagowa. To aromatyczne danie zrobi furorę w twojej kuchni.

Zobacz wideo 3 pomysły na użycie AWOKADO

Zupa szparagowa. Do stworzenia dania potrzebujesz określonych składników 

Przygotuj:

  • 10 szparagów,
  • pół kilograma młodych ziemniaków,
  • dwie łyżki masła,
  • łyżkę oliwy,
  • dwa ząbki czosnku,
  • litr bulionu warzywnego,
  • cztery łyżki posiekanego koperku,
  • cztery łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 1/3 łyżeczki kurkumy,
  • 200 ml śmietany 18 proc.,
  • opakowanie sera feta.

Zupa szparagowa. Przygotowanie potrawy zajmie ci mniej niż godzinę

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Podsmażaj je przez cztery minuty na oliwie i maśle. Po tym czasie dodaj obrany i przekrojony na pół czosnek. Smaż jeszcze przez dwie minuty.
  2. Do garnka wlej gorący bulion i dodaj kurkumę. Przykryj naczynie i zmniejsz ogień. Gotuj jeszcze przez 10-15 minut. W tym czasie ziemniaki zrobią się miękkie. 
  3. Odłam twarde końce szparagów i je wyrzuć. Łodygi pokrój w cienkie plasterki. Warzywa dodaj, gdy kartofle będą odpowiednio miękkie. Całość gotuj przez minutę na wolnym ogniu. 
  4. Dodaj koperek i wymieszaj. Garnek zestaw z ognia.
  5. Śmietanę  zahartuj - połącz ją z kilkoma łyżkami wywaru. Tak przygotowaną miksturę wlej do garnka z zupą.
  6. Danie podawaj z pokruszoną fetą i posiekanym szczypiorkiem.

Zanim dodasz ser, możesz zmiksować zupę za pomocą blendera. Uzyskasz wtedy kremową konsystencję. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.