• Link został skopiowany

Ciasto z rabarbarem i kruszonką słodkie wspomnienie z dzieciństwa. Idealny deser na upalne lato

Wspomnienie lata zamknięte w deserze? Rabarbar w połączeniu z kruszonką, istne niebo kojarzące mi się z babcią i domem rodzinnym. Delikatne ciasto, które samo rozpływa się w ustach. Słodko kwaśne z górą cukrowej kruszonki na wierzchu. Brzmi tak smakowicie, że samo wspomnienie wywołuje we mnie chęć zjedzenia czegoś słodkiego.
ciasto z rabarbarem
Jaromir Klein / shutterstock.com

Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowe ciasto, zapach unoszący się w domu to kwintesencja dzieciństwa. Od zawsze lubiłam słodkość wyczuwalną zaraz po wyciągnięciu jeszcze ciepłego wypieku z piekarnika. Woń roznosząca się po całym mieszkaniu na zawsze została w mojej pamięci. Dziś ta szufladka została otwarta za sprawą ciasta z rabarbarem i kruszonką. Jeśli zastanawiasz się dlaczego jest tak pyszne to koniecznie wypróbuj je w swoim własnym domu. Do dzieła!

Zobacz wideo Clafoutis z rabarbarem

Składniki:

Ciasto:

  • Mąka pszenna (2 szklanki)
  • Jajka (3 sztuki)
  • Masło (kostka, 200g)
  • Proszek do pieczenia (pół łyżeczki)
  • Cukier (pół szklanki)

Kruszonka:

  • Mąka pszenna (szklanka)
  • Masło (pół kostki, około 100g)
  • Cukier (niecałe pół szklanki)

Do ciasta:

  • Rabarbar

Przygotowanie:

  1. Na samym początku umyj i pokrój w kostkę.
  2. Następnie zabierz się za kruszonkę. W garnku rozpuść masło, dodaj cukier, całość wymieszaj, na sam koniec dodaj mąkę. Wymieszaj dokładnie, ostudź i wstaw do lodówki.
  3. W misce wymieszaj ze sobą mąkę oraz cukier do pieczenia. Do drugiej przełóż masło, dodaj cukier i ubij na puszystą masę. Do masła dodawaj stopniowo jajka. Na sam koniec dodaj mąkę, cały czas mieszaj.
  4. Przygotuj foremkę na ciasto, wyłóż ją papierem do pieczenia.
  5. Następnie masę przełóż na foremkę, przykryj warstwą rabarbaru, a na sam wierzch posyp kruszonką.
  6. Pamiętaj, aby ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piecz przez około 60 minut.

Po przestygnięciu ciasto możesz dodatkowo posypać cukrem pudrem. Smakuje wybitnie z porcją śmietankowych lodów. To idealny deser na upalne dni kiedy masz ochotę na coś słodkiego. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: