Jak upiec ziemniaki na grillu? Dzięki tym metodom wyjdą miękkie i rumiane. Smak podkreślą te dodatki

Jeśli zastanawiasz się jak upiec ziemniaki na grillu, sprawdź nasz przepis. Dzięki niemu wyjdą miękkie, rumiane, a skórka będzie apetycznie chrupiąca. Można podawać je z wieloma dodatkami, jednak najlepiej smakują w klasycznym duecie. Pieczone ziemniaki idealnie pasują do grillowanych mięs i warzyw, ale także podane jako samodzielne danie.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Sezon na grillowanie jest już w pełni rozpoczęty. Dania z rusztu są bardzo popularne i lubiane w tym okresie - najczęściej są to dania mięsne, jednak nie brakuje też serów i warzyw. Jednym z najbardziej lubianych dodatków są grillowane ziemniaki. To bardzo prosty produkt, który nie ma wielu wymagań. Kluczowe dla smaku okazuje się jednak odpowiednie przygotowanie. 

Ziemniaki pieczone z grillaZiemniaki pieczone z grilla. Wystarczy jeden dodatek i się nie oderwiesz

Jak upiec ziemniaki na grillu? 

Na każdym grillu zarówno z produktami mięsnymi jak i wegetariańskimi nie może zabraknąć ziemniaków! To pyszny akcent każdego dania z rusztu. Ich smak jest bardzo prosty i jednocześnie wyśmienity. Podane z różnymi dodatkami mogą być samodzielnym daniem. Najpopularniejszą wersją jest połączenie warzywa z masłem i solą. Czosneksos tzatziki czy świeże zioła będą równie pysznie smakować. Niezależnie od preferowanych dodatków kluczowe jest odpowiednie przygotowanie.

Idealne ziemniaki powinny być miękkie w środku a lekko spieczone z zewnątrz. Najlepiej grillować je ze skórką, którą wcześniej nakłuwamy widelcem, co ułatwi ciepłu przenikanie do wnętrza bulwy. Jeśli chcemy przyspieszyć czas zapiekania i uniknąć sytuacji, że po przekrojeniu okażą się częściowo surowe, przed ułożeniem na ruszcie można je podgotować przez ok. 10 minut w osolonym wrzątku.

Zobacz wideo Pieczone ziemniaczki z sosem czosnkowym i warzywami

Grillowane ziemniaki - przepis na smaczny dodatek

Składniki: 

  • ziemniaki,
  • masło, 
  • rozmaryn lub inne ulubione zioła,
  • kilka ząbków czosnku,
  • sól.

Sposób przygotowania: 

  1. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, dodajemy do miękkiego masła i solimy. Dokładnie łączymy wszystkie składniki. 
  2. Ziemniaki podgotowujemy przez 10 minut. 
  3. Po wystygnięciu należy przekroić je na pół, pokryć masłem i posypać ziołami. 
  4. Ziemniaki zawijamy w folię i grillujemy przez około 20 minut. 
  5. Przy pomocy drewnianej wykałaczki możemy sprawdzić, czy są gotowe. 

Z czym podawać grillowane ziemniaki?

Ziemniaki przygotowane zgodnie z powyższym przepisem świetnie smakują same lub jako dodatek do pozostałych dań z grilla. Świetnym dodatkiem może okazać się sos tzatziki czy bekonem. Dobrze komponują się także z ziołami takimi jak tymianek, rozmaryn, bazylia, koperek lub majeranek.

Więcej ciekawych przepisów na ziemniaki znajdziesz w naszym artykule: Obłędne pieczone ziemniaczki Nigelli Lawson. Minimum składników, by stworzyć hit.

Więcej o: