Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Sezon na grillowanie jest już w pełni rozpoczęty. Dania z rusztu są bardzo popularne i lubiane w tym okresie - najczęściej są to dania mięsne, jednak nie brakuje też serów i warzyw. Jednym z najbardziej lubianych dodatków są grillowane ziemniaki. To bardzo prosty produkt, który nie ma wielu wymagań. Kluczowe dla smaku okazuje się jednak odpowiednie przygotowanie.
Na każdym grillu zarówno z produktami mięsnymi jak i wegetariańskimi nie może zabraknąć ziemniaków! To pyszny akcent każdego dania z rusztu. Ich smak jest bardzo prosty i jednocześnie wyśmienity. Podane z różnymi dodatkami mogą być samodzielnym daniem. Najpopularniejszą wersją jest połączenie warzywa z masłem i solą. Czosnek, sos tzatziki czy świeże zioła będą równie pysznie smakować. Niezależnie od preferowanych dodatków kluczowe jest odpowiednie przygotowanie.
Idealne ziemniaki powinny być miękkie w środku a lekko spieczone z zewnątrz. Najlepiej grillować je ze skórką, którą wcześniej nakłuwamy widelcem, co ułatwi ciepłu przenikanie do wnętrza bulwy. Jeśli chcemy przyspieszyć czas zapiekania i uniknąć sytuacji, że po przekrojeniu okażą się częściowo surowe, przed ułożeniem na ruszcie można je podgotować przez ok. 10 minut w osolonym wrzątku.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ziemniaki przygotowane zgodnie z powyższym przepisem świetnie smakują same lub jako dodatek do pozostałych dań z grilla. Świetnym dodatkiem może okazać się sos tzatziki czy bekonem. Dobrze komponują się także z ziołami takimi jak tymianek, rozmaryn, bazylia, koperek lub majeranek.
Więcej ciekawych przepisów na ziemniaki znajdziesz w naszym artykule: Obłędne pieczone ziemniaczki Nigelli Lawson. Minimum składników, by stworzyć hit.