Jak upiec ziemniaki na grillu? Dzięki tym metodom wyjdą miękkie i rumiane. Smak podkreślą te dodatki

Jeśli zastanawiasz się jak upiec ziemniaki na grillu, sprawdź nasz przepis. Dzięki niemu wyjdą miękkie, rumiane, a skórka będzie apetycznie chrupiąca. Można podawać je z wieloma dodatkami, jednak najlepiej smakują w klasycznym duecie. Pieczone ziemniaki idealnie pasują do grillowanych mięs i warzyw, ale także podane jako samodzielne danie.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Sezon na grillowanie jest już w pełni rozpoczęty. Dania z rusztu są bardzo popularne i lubiane w tym okresie - najczęściej są to dania mięsne, jednak nie brakuje też serów i warzyw. Jednym z najbardziej lubianych dodatków są grillowane ziemniaki. To bardzo prosty produkt, który nie ma wielu wymagań. Kluczowe dla smaku okazuje się jednak odpowiednie przygotowanie. 

Jak upiec ziemniaki na grillu? 

Na każdym grillu zarówno z produktami mięsnymi jak i wegetariańskimi nie może zabraknąć ziemniaków! To pyszny akcent każdego dania z rusztu. Ich smak jest bardzo prosty i jednocześnie wyśmienity. Podane z różnymi dodatkami mogą być samodzielnym daniem. Najpopularniejszą wersją jest połączenie warzywa z masłem i solą. Czosneksos tzatziki czy świeże zioła będą równie pysznie smakować. Niezależnie od preferowanych dodatków kluczowe jest odpowiednie przygotowanie.

Idealne ziemniaki powinny być miękkie w środku a lekko spieczone z zewnątrz. Najlepiej grillować je ze skórką, którą wcześniej nakłuwamy widelcem, co ułatwi ciepłu przenikanie do wnętrza bulwy. Jeśli chcemy przyspieszyć czas zapiekania i uniknąć sytuacji, że po przekrojeniu okażą się częściowo surowe, przed ułożeniem na ruszcie można je podgotować przez ok. 10 minut w osolonym wrzątku.

Zobacz wideo Pieczone ziemniaczki z sosem czosnkowym i warzywami

Grillowane ziemniaki - przepis na smaczny dodatek

Składniki: 

  • ziemniaki,
  • masło, 
  • rozmaryn lub inne ulubione zioła,
  • kilka ząbków czosnku,
  • sól.

Sposób przygotowania: 

  1. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, dodajemy do miękkiego masła i solimy. Dokładnie łączymy wszystkie składniki. 
  2. Ziemniaki podgotowujemy przez 10 minut. 
  3. Po wystygnięciu należy przekroić je na pół, pokryć masłem i posypać ziołami. 
  4. Ziemniaki zawijamy w folię i grillujemy przez około 20 minut. 
  5. Przy pomocy drewnianej wykałaczki możemy sprawdzić, czy są gotowe. 

Z czym podawać grillowane ziemniaki?

Ziemniaki przygotowane zgodnie z powyższym przepisem świetnie smakują same lub jako dodatek do pozostałych dań z grilla. Świetnym dodatkiem może okazać się sos tzatziki czy bekonem. Dobrze komponują się także z ziołami takimi jak tymianek, rozmaryn, bazylia, koperek lub majeranek.

Więcej ciekawych przepisów na ziemniaki znajdziesz w naszym artykule: Obłędne pieczone ziemniaczki Nigelli Lawson. Minimum składników, by stworzyć hit.

Więcej o:
Copyright © Agora SA