Ciasto z czereśniami - ekspresowy przepis na letni deser. Z kilku składników wyczarujesz niebiański wypiek

Kto nie kocha ciast? Nie znam takiej osoby. Sezon na świeże owoce właśnie się zaczął. Warto wykorzystać ten czas na pyszne domowe wypieki. Dziś przepis na cudowne ciacho z czereśniami. Idealnie słodkie i puszyste.

Więcej przepisów na domowe ciasta znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Uwielbiam piec ciasta, zapach unoszący się po całym domu to coś czego nie potrafię sobie odmówić. Czereśnie idealnie pasują do ciasta, ponieważ ich smak równoważy słodycz pozostałych składników. Śmiało możesz podawać z lodami lub innymi świeżymi owocami. Przepis jest banalnie prosty, zrobisz go dosłownie w dwa kwadranse, a efekt oceńcie sami w swojej kuchni. Do dzieła!

Zobacz wideo Jak pozbyć się pestek czereśni bez drylownicy? Mamy sposób

Składniki:

  • Czereśnie (około 500g)
  • Jajka (3 sztuki)
  • Cukier (pół szklanki)
  • Proszek do pieczenia (2 łyżeczki)
  • Masło (250g)
  • Cukier waniliowy (1 opakowanie)
  • Mąka pszenna (3 szklanki)

Przygotowanie:

  1. Na samym początku umyj i wydryluj (usuń pestki). Zostaw na durszlaku, aby ociekły z wody.
  2. Mąkę wymieszaj w miseczce z proszkiem do pieczenia, a masło rozpuść.
  3. Jajka ubij z cukrem zwykłym i waniliowym.  W trakcie ubijania zacznij dodawać suche składniki, cały czas mieszając. Na sam koniec dodaj rozpuszczone masło. Wymieszaj.
  4. Ciasto przełóż na wyłożoną papierem blaszkę, na sam wierzch ułóż czereśnie.
  5. Piecz w nagrzanym piekarniku na 180 stopni przez 30-35 minut.

Śmiało gotowe ciasto możesz posypać cukrem pudrem. To jeden z moich ekspresowym przepisów, który za każdym razem pozytywnie zaskakuje moich gości. Wypróbuj już dziś nasz przepis lub umil weekend całej swojej rodzinie. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: