• Link został skopiowany

Stek z kalafiora świetnie zastąpi schabowego. Dzięki metodzie "na dwa razy" będzie bosko chrupiący

Stek z kalafiora to świetny sposób na przemycenie warzyw niejadkom lub ciekawa odmiana dla kotletów. Wykonanie jest banalne, a dzięki metodzie "na dwa razy" będzie chrupiący z zewnątrz. Na czym polega "metoda na dwa razy"? Znasz ją doskonale - tak przygotowujesz soczystą pieczeń i mięso na gulasz.
Stek z kalafiora
fot. shutterstock.com

Więcej pomysłów na warzywne pyszności znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Steki z kalafiora to świetna alternatywa dla schabowego czy sztuki mięsa na obiadowym talerzu. Przepis na steki z kalafiora jest banalny, ważne jednak jest zachowanie odpowiedniej kolejności podczas obróbki. Kalafiora nie trzeba gotować, jednak najpierw trzeba go obsmażyć, a potem hyc, do piekarnika. Dzięki temu będzie pyszny i chrupiący.

Steki z kalafiora - przepis

Składniki:

  • 1 duża główka kalafiora (jeśli masz dużą rodzinę lub duży apetyt, użyj większej ilości)
  • oliwa
  • sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka, odrobina ulubionych suszonych ziół
  • opcjonalnie: łagodna musztarda

Stek z kalafiora - sposób wykonania:

  1. Od główki kalafiora odetnij zielone liście i zgrubiałą łodygę. Następnie pokrój go na 4-5 grubych plastrów, każdy powinien mieć ok. 2,5 cm grubości. Następnie lekko osól każdy kawałek i ostaw, by warzywo zmiękło.
  2. Porządnie rozgrzej patelnię z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy. Plastry kalafiora natrzyj przyprawami i oliwą z obu stron, Następnie połóż je na rozgrzanej patelni i smaż z obu stron, aż się lekko zrumienią.
  3. Zrumienione steki z kalafiora zdejmij z patelni i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. W połowie pieczenia, każdy ze steków przewróć na drugą stronę. Podczas pieczenia posmaruj steki odrobiną musztardy.

Takie steki z kalafiora będą bosko chrupiące i delikatne w środku. Śmiało możesz zastąpić nimi schabowego lub zjeść na zimno z sosem czosnkowym. Opcji masz wiele - smak zawsze wyśmienity.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: