Więcej pomysłów na warzywne pyszności znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Steki z kalafiora to świetna alternatywa dla schabowego czy sztuki mięsa na obiadowym talerzu. Przepis na steki z kalafiora jest banalny, ważne jednak jest zachowanie odpowiedniej kolejności podczas obróbki. Kalafiora nie trzeba gotować, jednak najpierw trzeba go obsmażyć, a potem hyc, do piekarnika. Dzięki temu będzie pyszny i chrupiący.
Steki z kalafiora - przepis
Składniki:
- 1 duża główka kalafiora (jeśli masz dużą rodzinę lub duży apetyt, użyj większej ilości)
- oliwa
- sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka papryka, odrobina ulubionych suszonych ziół
- opcjonalnie: łagodna musztarda
Stek z kalafiora - sposób wykonania:
- Od główki kalafiora odetnij zielone liście i zgrubiałą łodygę. Następnie pokrój go na 4-5 grubych plastrów, każdy powinien mieć ok. 2,5 cm grubości. Następnie lekko osól każdy kawałek i ostaw, by warzywo zmiękło.
- Porządnie rozgrzej patelnię z dodatkiem niewielkiej ilości oliwy. Plastry kalafiora natrzyj przyprawami i oliwą z obu stron, Następnie połóż je na rozgrzanej patelni i smaż z obu stron, aż się lekko zrumienią.
- Zrumienione steki z kalafiora zdejmij z patelni i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie piecz je w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 15 minut. W połowie pieczenia, każdy ze steków przewróć na drugą stronę. Podczas pieczenia posmaruj steki odrobiną musztardy.
Takie steki z kalafiora będą bosko chrupiące i delikatne w środku. Śmiało możesz zastąpić nimi schabowego lub zjeść na zimno z sosem czosnkowym. Opcji masz wiele - smak zawsze wyśmienity.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.