Jak odszypułkować truskawki? Zamiast odcinać, zastosuj ten szybki sposób na zielone końcówki

Truskawki to flagowy owoc lata, smaczna i zdrowa przekąska, ale także składnik deserów, dań i napoi. Niestety często dużą część często odcinamy i wyrzucamy, próbując szybko odszypułkować truskawki. Jeśli chcesz temu zapobiec, sprawdź jak pozbyć się ogonków tego owoca, by zachować jak najwięcej wyjątkowego smaku.

Więcej ciekawych trików znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Smaczne, słodkie i kojarzą nam się z latem - truskawki to jeden z najbardziej lubianych owoców sezonowych. Można przygotować z nich pyszne desery, koktajle, ciasta albo po prostu zjeść bez żadnych dodatków. Zobacz, jak szybko pozbyć się szypułek, tak by zminimalizować straty. 

Jak odszypułkować truskawki? Pomocne sposoby

Truskawki, podobnie jak inne owoce sezonowe bardzo podrożały na przestrzeni ostatnich lat. Nawet owoce z polskich upraw mogą osiągać zawrotne stawki. Zarówno dla naszego portfela, jak i dla zminimalizowania marnowania żywności, pomocna będzie szybka i prosta metoda odszypułkowania owoców.

Jest kilka sposobów na ekspresowe obranie truskawek - jednym z nich jest odcinanie szypułek truskawek nożem, tuż poniżej zielonej części, kolejnym ręczne odrywanie zielonej części. Można również zainwestować w specjalny obcinak do szypułek, który wyrywa liście truskawki, pozostawiając sam owoc. Metody te są banalne i skuteczne, jednak równie sprawdzona i duża tańsza jest opcja z wykorzystaniem  zwykłej, plastikowej słomki do napojów lub jej metalowego, wielorazowego odpowiednika.

Zobacz wideo Z tymi owocami prawie każdy ma problem. Jak sprytnie obrać i pokroić mango, arbuza albo granat?

Szybka metoda na obieranie truskawek. Wykorzystaj słomkę

Aby sprawnie i szybko pozbyć się ogonków truskawek, wystarczy wziąć grubą słomkę i wbić ją na samym dole owocu, tak, aby przeszła przez środek. Na samym końcu słomka oderwie szypułkę. Pozostałą część miąższu możemy wyciągnąć i dodać do koktajlu, jogurtu czy innego posiłku.

Warto jednak wspomnieć, że truskawki obieramy ze szypułek najlepiej przed samym spożyciem. Błędem jest obieranie owoców w celu przechowywania, ponieważ wtedy znacznie szybciej się psują. Jeśli chcemy, by truskawki długo pozostały świeże lepiej pozostawić je zieloną końcówką i pozostawić w kobiałce lub przełożyć do naczynia. Należy unikać przetrzymywania ich w plastikowych torbach czy szczelnych pojemnikach.

Więcej informacji o tym jak przechowywać truskawki znajdziesz w naszym artykule: Jak przechowywać truskawki, aby zachowały świeżość? Najlepsze sposoby, aby przedłużyć ich trwałość

Więcej o:
Copyright © Agora SA