Kiszone szparagi to konkurencja dla ogórków i surówek. Doskonałe jako samodzielna przystawka lub dodatek

Kiszone szparagi to przekąska, która może (ale jedynie na pozór) wydawać się dziwna. Warto ją jednak wypróbować i podać do obiadu. Ciekawie komponuje się ze smakiem mięs, ryb, warzyw lub serów. Czy stanie się tak samo popularna jak ogórki kiszone?

Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Od kwietnia trwa sezon na szparagi. Warzywa te wykorzystujemy do przygotowania różnych dań. Gotujemy zupy, zapiekamy  oraz łączymy z sosem i makaronem. Czy wiecie, że szparagi możemy... ukisić? To brzmi nieco osobliwie, ale ta zamknięta w szkle potrawa ma bardzo ciekawe walory smakowe. Warto ją przetestować w swoim domu. Co zrobić, by ta przekąska wyszła nam idealnie? Z pomocą przyjdzie nam banalnie prosta receptura, z którą poradzi sobie każdy adept sztuki kulinarnej.

Zobacz wideo Blanszowane szparagi z masłem czosnkowym i prażonymi migdałami

Stek z kalafioraStek z kalafiora. Dzięki metodzie "na dwa razy" będzie chrupiący

Kiszone szparagi. Potrzebujesz tylko kilku składników

Przygotuj:

  • zielone szparagi,
  • cztery ząbki czosnku,
  • baldach kopru,
  • sól niejodowaną (25 g na litr wody),
  • wodę.

Kiszone szparagi to przystawka, która nie potrzebuje dodatkowych składników, ale opcjonalnie do słoiczka możesz wrzucić także:

  • młode marchewki,
  • kawałek papryczki chili,
  • gałązkę świeżego estragonu.

Ogórki kiszone (zdjęcie ilustracyjne)Kiszone ogórki - przysmak, którym zajadają się Polacy. Dla niektórych może być niebezpieczny

Przepis na kiszone szparagi. Przygotuj przepyszną przystawkę, która pasuje do wielu dań

  1. Umyj szparagi i usuń zdrewniałe końce. Warzywo przedzieli się w dokładnie w tym miejscu, w którym powinno. Poukładaj je w słoikach o pojemności 700-800 ml. 
  2. Marchewki (jeśli chcesz ich użyć) oczyść i pokrój w paseczki. Dodaj je do szparagów.
  3. Do słoików wrzuć czosnek, koper oraz papryczkę chili i estragon. 
  4. Wodę zagotuj i rozpuść w niej sól. Powstałą miksturę wystudź.
  5. Roztwór przelej do szkieł. Szparagi powinny być pod wodą.
  6. Słoiki dokładnie zakręć i odstaw je na siedem dni w ciemne, chłodne miejsce.

Kiszone szparagi po otwarciu przechowywać należy w lodówce. 

Więcej o: