Jak ugotować białe szparagi? Sposoby, dzięki którym przygotujesz je perfekcyjnie

Wyróżniamy dwa rodzaje szparagów -białe i zielone. Choć jedne i drugie są niezwykle smaczne i są źródłem witamin i składników mineralnych, to białe szparagi są zdecydowanie bardziej delikatne. Świetnie sprawdzą się nie tylko jako dodatek do obiadów, ale również składnik zup krem i sosów. Jak je przygotować, by móc cieszyć się ich smakiem? Odpowiadamy.

Szparagi to sezonowe warzywa, więc warto wykorzystać okres, w którym możemy znaleźć je na targach i w sklepach. Zawierają kwas foliowy, który wspomaga regenerację organizmu i wpływa korzystnie na układ krążenia. Witaminy C i E poprawiają kondycję skóry oraz włosów i paznokci, a wapń i fosfor pozytywnie wpływają na zęby i kości.

Zobacz wideo Blanszowane szparagi z masłem czosnkowym i prażonymi migdałami

Ciągle rozgotowujesz białe szparagi? Ugotuj je w rękawie

Przygotowanie białych szparagów w rękawie pozwoli na zachowanie w tych warzywach wszystkiego, co najlepsze. Ich smak będzie jeszcze bardziej aromatyczny, gdyż warzywa te będą "dusić się" we własnym soku. Aby przygotować białe szparagi w rękawie, należy je umyć, obrać, a następnie włożyć do rękawa. Możemy przyprawić je szczyptą soli lub cukru, a nawet dodać kilka łyżek bulionu bądź białego wina. Zawiązujemy rękaw i wkładamy go do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni  i pieczemy przez około 30 minut.

Jak ugotować białe szparagi? Przyda się odpowiedni garnek

Okazuje się, że do przygotowania białych szparagów, niezbędny może być specjalny garnek do szparagów. Taki, który będzie wąski i wysoki oraz z wygodnym koszykiem, który pozwoli gotować warzywa w pozycji pionowej.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Przed gotowaniem szparagi należy dokładnie umyć i odciąć drewniane końcówki. Następnie osolić wodę i dodać odrobinę cukru, by pozbyć się goryczy. W takim garnku woda musi zakrywać szparagi. Czas gotowania to około 10 minut - aż do miękkości.

Białe szparagi - z czym je podawać? Dzięki tym dodatkom będą przepyszne

Białe szparagi najczęściej podaje się z roztopionym masłem bądź bułką tartą, ale dodatki, których użyjesz, ogranicza wyłącznie wyobraźnia! Świetnie sprawdzą się również z oliwą czy sosami - np. ostrym sosem lub sosem holenderskim. Zielona pietruszka również będzie się pięknie prezentować na talerzu, ale wzbogaci też smak szparagów. Dodatkiem do szparagów mogą być też pieczarki, grzyby i starty ser.  

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.