Szparagi to sezonowe warzywa, więc warto wykorzystać okres, w którym możemy znaleźć je na targach i w sklepach. Zawierają kwas foliowy, który wspomaga regenerację organizmu i wpływa korzystnie na układ krążenia. Witaminy C i E poprawiają kondycję skóry oraz włosów i paznokci, a wapń i fosfor pozytywnie wpływają na zęby i kości.
Przygotowanie białych szparagów w rękawie pozwoli na zachowanie w tych warzywach wszystkiego, co najlepsze. Ich smak będzie jeszcze bardziej aromatyczny, gdyż warzywa te będą "dusić się" we własnym soku. Aby przygotować białe szparagi w rękawie, należy je umyć, obrać, a następnie włożyć do rękawa. Możemy przyprawić je szczyptą soli lub cukru, a nawet dodać kilka łyżek bulionu bądź białego wina. Zawiązujemy rękaw i wkładamy go do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 30 minut.
Okazuje się, że do przygotowania białych szparagów, niezbędny może być specjalny garnek do szparagów. Taki, który będzie wąski i wysoki oraz z wygodnym koszykiem, który pozwoli gotować warzywa w pozycji pionowej.
Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Przed gotowaniem szparagi należy dokładnie umyć i odciąć drewniane końcówki. Następnie osolić wodę i dodać odrobinę cukru, by pozbyć się goryczy. W takim garnku woda musi zakrywać szparagi. Czas gotowania to około 10 minut - aż do miękkości.
Białe szparagi najczęściej podaje się z roztopionym masłem bądź bułką tartą, ale dodatki, których użyjesz, ogranicza wyłącznie wyobraźnia! Świetnie sprawdzą się również z oliwą czy sosami - np. ostrym sosem lub sosem holenderskim. Zielona pietruszka również będzie się pięknie prezentować na talerzu, ale wzbogaci też smak szparagów. Dodatkiem do szparagów mogą być też pieczarki, grzyby i starty ser.