Jak ugotować białe szparagi? Sposoby, dzięki którym przygotujesz je perfekcyjnie

Wyróżniamy dwa rodzaje szparagów -białe i zielone. Choć jedne i drugie są niezwykle smaczne i są źródłem witamin i składników mineralnych, to białe szparagi są zdecydowanie bardziej delikatne. Świetnie sprawdzą się nie tylko jako dodatek do obiadów, ale również składnik zup krem i sosów. Jak je przygotować, by móc cieszyć się ich smakiem? Odpowiadamy.

Szparagi to sezonowe warzywa, więc warto wykorzystać okres, w którym możemy znaleźć je na targach i w sklepach. Zawierają kwas foliowy, który wspomaga regenerację organizmu i wpływa korzystnie na układ krążenia. Witaminy C i E poprawiają kondycję skóry oraz włosów i paznokci, a wapń i fosfor pozytywnie wpływają na zęby i kości.

Zobacz wideo Blanszowane szparagi z masłem czosnkowym i prażonymi migdałami

Ciągle rozgotowujesz białe szparagi? Ugotuj je w rękawie

Przygotowanie białych szparagów w rękawie pozwoli na zachowanie w tych warzywach wszystkiego, co najlepsze. Ich smak będzie jeszcze bardziej aromatyczny, gdyż warzywa te będą "dusić się" we własnym soku. Aby przygotować białe szparagi w rękawie, należy je umyć, obrać, a następnie włożyć do rękawa. Możemy przyprawić je szczyptą soli lub cukru, a nawet dodać kilka łyżek bulionu bądź białego wina. Zawiązujemy rękaw i wkładamy go do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni  i pieczemy przez około 30 minut.

Ciasto szpinakowe Przepis na ciasto szpinakowe. Leśny mech o pięknej zielonej barwie zachwyca

Jak ugotować białe szparagi? Przyda się odpowiedni garnek

Okazuje się, że do przygotowania białych szparagów, niezbędny może być specjalny garnek do szparagów. Taki, który będzie wąski i wysoki oraz z wygodnym koszykiem, który pozwoli gotować warzywa w pozycji pionowej.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Jak gotować szparagi? Niemcy kupują dużo mniej szparagów. Producenci załamani

Przed gotowaniem szparagi należy dokładnie umyć i odciąć drewniane końcówki. Następnie osolić wodę i dodać odrobinę cukru, by pozbyć się goryczy. W takim garnku woda musi zakrywać szparagi. Czas gotowania to około 10 minut - aż do miękkości.

Białe szparagi - z czym je podawać? Dzięki tym dodatkom będą przepyszne

Białe szparagi najczęściej podaje się z roztopionym masłem bądź bułką tartą, ale dodatki, których użyjesz, ogranicza wyłącznie wyobraźnia! Świetnie sprawdzą się również z oliwą czy sosami - np. ostrym sosem lub sosem holenderskim. Zielona pietruszka również będzie się pięknie prezentować na talerzu, ale wzbogaci też smak szparagów. Dodatkiem do szparagów mogą być też pieczarki, grzyby i starty ser.  

Więcej o: