Białe szparagi - afrodyzjak wśród warzyw. Jak długo je gotować? Przepis

Szparagi białe są niskokaloryczne, lekkostrawne oraz stanowią wartościowy dodatek do wielu potraw. Białe szparagi są cenione nie tylko za swój delikatny smak, ale też za cenne wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Zanim przystąpimy do przygotowania dań ze szparagami, warto dowiedzieć się jak je ugotować, aby były miękkie i jędrne. Podpowiadamy jak długo gotować białe szparagi aby zachwyciły swoim niepowtarzalnym smakiem.

Szparagi białe - dlaczego warto je wybrać?

Walory smakowe szparagów znane były już w starożytnej Europie. Swoją nazwę zawdzięczają Grekom, ponieważ to z ich języka pochodzi słowo asparagus, czyli młody pęd. Z Grecji szparagi trafiły na stoły włoskie, a potem do innych kuchni w całej Europie. Do naszego kraju dotarły w XVIII wieku, ale nie od razu podbiły nasze kubki smakowe. Prawdziwa kulinarna kariera szparagów trwa od kilku lat i co roku powstają nowe pyszne przepisy na szparagi. 

W sklepach można nabyć szparagi nie tylko białe, ale też zielone i fioletowe. Co ważne, na kolor szparagów wpływa sposób uprawy i moment zbioru, co wpływa na ich walory smakowe. Wartości odżywcze pozostają jednak niemal niezmienione. 

Białe szparagi są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym. Pomagają również zapobiegać nowotworom i wspomagają detoksykację organizmu. Szparagi białe uprawia się pod ziemią. Nie dociera do nich słońce, więc nie wytwarzają barwnika. Białe szparagi mają łagodny smak, są twarde i dlatego trzeba je obierać przed gotowaniem.

Uwaga! Białe szparagi, jak również zielone i filetowe są uważane za świetny naturalny afrodyzjak. Jeśli potrzebujemy naturalnych sposobów na pobudzenie libido, szparagi to idealne rozwiązanie. Znajdują się w nich fitoestrogeny - naturalne hormony roślinne, które działają podobnie jak estrogen. Odpowiadają zatem za wzrost popędu płciowego u kobiet.

Zobacz wideo Doskonały przepis:

Jak długo gotować białe szparagi?

Szparagi gotowane są delikatne i soczyste. Ich odpowiednie przygotowanie i sposób obróbki pełni kluczową rolę i w dużej mierze od niego zależy efekt końcowy. Białe szparagi mają łagodny smak, ale są twarde, dlatego trzeba je obierać przed gotowaniem. Obieramy je z włókien za pomocą małego nożyka albo obieraczki do warzyw. Szparagi obieramy zaczynając od główki i kierując się w stronę końca, a zdrewniałe końcówki usuwamy. Pamiętaj, że twarde, odłamane części szparagów nadal możemy wykorzystać, np. do ugotowania zupy szparagowej.

Do gotowania szparagów nie potrzebujemy specjalnego wysokiego garnka. Ugotujemy je w każdym naczyniu, w którym się zmieszczą. Jeśli posiadamy za małe garnki do długich szparagów, ugotujmy je na szerokiej patelni. Aby prawidłowo ugotować dostępny w warzywniakach i supermarketach pęczek białych szparagów, powinniśmy w wysokim garnku zagotować wodę ze szczyptą soli i cukru. Szparagi wiążemy sznurkiem i wkładamy do wrzątku na stojąco tak, by ich wierzchołki wystawały ponad poziom wody (są delikatne i ugotują się w tym czasie na parze). Gotujemy pod przykryciem przez 7-12 minut w zależności od gatunku i grubości. Widelcem sprawdzamy czy są miękkie – powinny pozostać jędrne.

Tak przygotowane szparagi możemy podać z sosem holenderskim, ziemniakami z koperkiem i sadzonym jakiem. Prosty i szybki obiad gotowy. Szparagi można również gotować na parze, piec w piekarniku, smażyć, grillować oraz  jeść na surowo (w sałatkach).

Pieczone białe szparagi z młodymi ziemniakami – przepis 

Składniki:

  • pęczek młodych białych szparagów - 500 g
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 8 młodych ziemniaków
  • szczypta soli

Sos:

  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 1/4 łyżeczki miodu
  • sól i czarny pieprz do smaku
  • do podania: świeży koper

Przygotowanie:

1. Szparagi umyć, obrać i pozbawić zdrewniałych końcówek, pokroić  na kawałki długości około 4 – 5 cm. To samo zrobić z ziemniakami, które kroimy na ósemki. 

2. Piekarnik rozgrzać do 200°C. 

3. Ziemniaki wsypać do miski, dodać olej, sól i dokładnie je wymieszać. Wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia i piec przez 10 – 12 minut. 

4. W międzyczasie do tej samej miski włożyć szparagi i również natrzeć olejem i solą. Kiedy ziemniaki zaczną się rumienić, blachę wysunąć i dodać szparagi, dokładnie wymieszać i piec kolejne 10 minut.

5. W czasie gdy szparagi się pieką, posiekać koper, a w szklance wymieszać wszystkie składniki sosu.

6. Gotowe szparagi i ziemniaki polać sosem, posypać dużą ilością kopru i podawać na stół. Można zjeść bez żadnych dodatków lub z surówką z młodej kapusty. Smakują zarówno na gorąco, jak i na zimno.

Zobacz też: Kiszone szparagi to konkurencja dla ogórków i surówek. Doskonałe jako samodzielna przystawka lub dodatek

Więcej o: