Walory smakowe szparagów znane były już w starożytnej Europie. Swoją nazwę zawdzięczają Grekom, ponieważ to z ich języka pochodzi słowo asparagus, czyli młody pęd. Z Grecji szparagi trafiły na stoły włoskie, a potem do innych kuchni w całej Europie. Do naszego kraju dotarły w XVIII wieku, ale nie od razu podbiły nasze kubki smakowe. Prawdziwa kulinarna kariera szparagów trwa od kilku lat i co roku powstają nowe pyszne przepisy na szparagi.
W sklepach można nabyć szparagi nie tylko białe, ale też zielone i fioletowe. Co ważne, na kolor szparagów wpływa sposób uprawy i moment zbioru, co wpływa na ich walory smakowe. Wartości odżywcze pozostają jednak niemal niezmienione.
Białe szparagi są zalecane kobietom w ciąży i matkom karmiącym. Pomagają również zapobiegać nowotworom i wspomagają detoksykację organizmu. Szparagi białe uprawia się pod ziemią. Nie dociera do nich słońce, więc nie wytwarzają barwnika. Białe szparagi mają łagodny smak, są twarde i dlatego trzeba je obierać przed gotowaniem.
Uwaga! Białe szparagi, jak również zielone i filetowe są uważane za świetny naturalny afrodyzjak. Jeśli potrzebujemy naturalnych sposobów na pobudzenie libido, szparagi to idealne rozwiązanie. Znajdują się w nich fitoestrogeny - naturalne hormony roślinne, które działają podobnie jak estrogen. Odpowiadają zatem za wzrost popędu płciowego u kobiet.
Szparagi gotowane są delikatne i soczyste. Ich odpowiednie przygotowanie i sposób obróbki pełni kluczową rolę i w dużej mierze od niego zależy efekt końcowy. Białe szparagi mają łagodny smak, ale są twarde, dlatego trzeba je obierać przed gotowaniem. Obieramy je z włókien za pomocą małego nożyka albo obieraczki do warzyw. Szparagi obieramy zaczynając od główki i kierując się w stronę końca, a zdrewniałe końcówki usuwamy. Pamiętaj, że twarde, odłamane części szparagów nadal możemy wykorzystać, np. do ugotowania zupy szparagowej.
Do gotowania szparagów nie potrzebujemy specjalnego wysokiego garnka. Ugotujemy je w każdym naczyniu, w którym się zmieszczą. Jeśli posiadamy za małe garnki do długich szparagów, ugotujmy je na szerokiej patelni. Aby prawidłowo ugotować dostępny w warzywniakach i supermarketach pęczek białych szparagów, powinniśmy w wysokim garnku zagotować wodę ze szczyptą soli i cukru. Szparagi wiążemy sznurkiem i wkładamy do wrzątku na stojąco tak, by ich wierzchołki wystawały ponad poziom wody (są delikatne i ugotują się w tym czasie na parze). Gotujemy pod przykryciem przez 7-12 minut w zależności od gatunku i grubości. Widelcem sprawdzamy czy są miękkie – powinny pozostać jędrne.
Tak przygotowane szparagi możemy podać z sosem holenderskim, ziemniakami z koperkiem i sadzonym jakiem. Prosty i szybki obiad gotowy. Szparagi można również gotować na parze, piec w piekarniku, smażyć, grillować oraz jeść na surowo (w sałatkach).
Pieczone białe szparagi z młodymi ziemniakami – przepis
Składniki:
Sos:
Przygotowanie:
1. Szparagi umyć, obrać i pozbawić zdrewniałych końcówek, pokroić na kawałki długości około 4 – 5 cm. To samo zrobić z ziemniakami, które kroimy na ósemki.
2. Piekarnik rozgrzać do 200°C.
3. Ziemniaki wsypać do miski, dodać olej, sól i dokładnie je wymieszać. Wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia i piec przez 10 – 12 minut.
4. W międzyczasie do tej samej miski włożyć szparagi i również natrzeć olejem i solą. Kiedy ziemniaki zaczną się rumienić, blachę wysunąć i dodać szparagi, dokładnie wymieszać i piec kolejne 10 minut.
5. W czasie gdy szparagi się pieką, posiekać koper, a w szklance wymieszać wszystkie składniki sosu.
6. Gotowe szparagi i ziemniaki polać sosem, posypać dużą ilością kopru i podawać na stół. Można zjeść bez żadnych dodatków lub z surówką z młodej kapusty. Smakują zarówno na gorąco, jak i na zimno.
Zobacz też: Kiszone szparagi to konkurencja dla ogórków i surówek. Doskonałe jako samodzielna przystawka lub dodatek