Zobacz wideo Zupa owocowa z "makaronem" z naleśników
Kuchnia polska to nie tylko ciężkie i tłuste potrawy, jeżeli wyjdziemy poza stereotyp, znajdziemy wiele dań lekkich i zdrowych. Takim przykładem jest chłodnik, przepis na to danie jest bardzo prosty i świetnie nadaje się na obiad na gorące dni.
Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Chłodnik - przepis na różową zupę. Jest doskonała, gdy żar leje się z nieba
Różowa zupa? Czy to w ogóle możliwe? Oczywiście! Aby się przekonać, jak smakuje jedno z flagowych dań naszej kuchni, wystarczy przygotować chłodnik, przepis zamieszczamy poniżej.
SKŁADNIKI:
- pęczek botwinki razem z buraczkami,
- pęczek koperku,
- pęczek szczypiorku,
- pęczek rzodkiewki,
- 3 ogórki gruntowe,
- 200 ml wody,
- 400 g jogurtu naturalnego,
- 500 g maślanki,
- 400 g kefiru,
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz.
Jak widać, składniki są bardzo proste i ogólnodostępne zwłaszcza w sezonie letnim. Jeśli mamy taką możliwość najlepiej kupić warzywa, szczypior i koperek na bazarku. Dzięki temu otrzymamy produkty od lokalnych dostawców, którzy często nie używają dużej ilości nawozów, bądź zupełnie z nich rezygnują.
Chłodnik - przepis na wykonanie lekkiej i kolorowej zupy
- Zacznij od dokładnego umycia poszczególnych składników. Pod bieżącą, chłodną wodą opłucz ogórki, rzodkiewki, szczypior i koper, botwinkę także dokładnie oczyść, pozbywając się z niej resztek piasku.
- Posiekaj drobno botwinkę, ogórki oraz rzodkiewkę zetrzyj na grubych oczkach tarki kuchennej. Koperek i szczypiorek posiekaj.
- Do garnka wlej 200 ml wody, wrzuć botwinkę, posyp dwiema szczyptami soli, zagotuj. Po zagotowaniu przykryj garnek pokrywką i podgrzewaj przez około cztery minuty.
- Odstaw botwinkę z ognia, przełóż ją do głębokiej miseczki i pozostaw do ostudzenia.
- W tym czasie pokrojone ogórki posyp lekko solą, aby wypuściły soki. Po około 10 minutach odsącz wodę, która się z nich wydostanie.
- Do ostudzonej botwinki wlej kefir, maślankę i jogurt.
- Dodaj rzodkiewkę, ogórki, koper, szczypior. Dopraw do smaku pieprzem i solą oraz sokiem z cytryny. Całość wymieszaj.
- Aby chłodnik prezentował się wyjątkowo estetycznie, warto tuż przed podaniem posypać na wierzch trochę koperku lub szczypiorku. Dzięki temu uzyskany kontrast kolorystyczny podbije wizualne walory dania.