• Link został skopiowany

Chłodnik - przepis na różową, letnią zupę. Idealne danie na obiad w upalne dni

Chłodnik to zupa podawana na zimno i choć na całym świecie serwowana jest w bardzo różnym stylu, to w Polsce myśląc o tej potrawie, od razu kojarzy się nam danie o lekko różowej barwie. Swój wyjątkowy kolor zawdzięcza botwince, która jest obowiązkowym elementem przepisu na chłodnik. To doskonały przepis na danie obiadowe w upalne dni.
Chłodnik - przepis na różową zupę
Fot.iStock
Zobacz wideo Zupa owocowa z "makaronem" z naleśników

Kuchnia polska to nie tylko ciężkie i tłuste potrawy, jeżeli wyjdziemy poza stereotyp, znajdziemy wiele dań lekkich i zdrowych. Takim przykładem jest chłodnik, przepis na to danie jest bardzo prosty i świetnie nadaje się na obiad na gorące dni.

Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Chłodnik - przepis na różową zupę. Jest doskonała, gdy żar leje się z nieba

Różowa zupa? Czy to w ogóle możliwe? Oczywiście! Aby się przekonać, jak smakuje jedno z flagowych dań naszej kuchni, wystarczy przygotować chłodnik, przepis zamieszczamy poniżej. 

SKŁADNIKI:

  • pęczek botwinki razem z buraczkami,
  • pęczek koperku,
  • pęczek szczypiorku,
  • pęczek rzodkiewki,
  • 3 ogórki gruntowe,
  • 200 ml wody,
  • 400 g jogurtu naturalnego,
  • 500 g maślanki,
  • 400 g kefiru,
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz.

Jak widać, składniki są bardzo proste i ogólnodostępne zwłaszcza w sezonie letnim. Jeśli mamy taką możliwość najlepiej kupić warzywa, szczypior i koperek na bazarku. Dzięki temu otrzymamy produkty od lokalnych dostawców, którzy często nie używają dużej ilości nawozów, bądź zupełnie z nich rezygnują. 

Chłodnik - przepis na wykonanie lekkiej i kolorowej zupy

  1. Zacznij od dokładnego umycia poszczególnych składników. Pod bieżącą, chłodną wodą opłucz ogórki, rzodkiewki, szczypior i koper, botwinkę także dokładnie oczyść, pozbywając się z niej resztek piasku.
  2. Posiekaj drobno botwinkę, ogórki oraz rzodkiewkę zetrzyj na grubych oczkach tarki kuchennej. Koperek i szczypiorek posiekaj.
  3. Do garnka wlej 200 ml wody, wrzuć botwinkę, posyp dwiema szczyptami soli, zagotuj. Po zagotowaniu przykryj garnek pokrywką i podgrzewaj przez około cztery minuty. 
  4. Odstaw botwinkę z ognia, przełóż ją do głębokiej miseczki i pozostaw do ostudzenia.
  5. W tym czasie pokrojone ogórki posyp lekko solą, aby wypuściły soki. Po około 10 minutach odsącz wodę, która się z nich wydostanie.
  6. Do ostudzonej botwinki wlej kefir, maślankę i jogurt.
  7. Dodaj rzodkiewkę, ogórki, koper, szczypior. Dopraw do smaku pieprzem i solą oraz sokiem z cytryny. Całość wymieszaj. 
  8. Aby chłodnik prezentował się wyjątkowo estetycznie, warto tuż przed podaniem posypać na wierzch trochę koperku lub szczypiorku. Dzięki temu uzyskany kontrast kolorystyczny podbije wizualne walory dania.
Więcej o: