• Link został skopiowany

Kapuśniak: przepis na wersję z białej kapusty. Jest niskokaloryczna i bogata w kwas foliowy

Jednym z tradycyjnych polskich dań obiadowych jest kapuśniak. Przepis na tę zupę można przygotować zarówno ze świeżej, jak i świeżej kapusty. Zamiast boczku można wykorzystać równie dobrze kiełbasę - zupa wyjdzie odrobinę inna w smaku, ale równie smaczna.
Kapuśniak - przepis na tradycyjną zupę. Warto przygotować ją wiosną
fot. lukinIgor/pixabay

Do zup, które można przygotowywać zarówno w wersji tradycyjnej, jak i wegetariańskiej, należy również kapuśniak. Przepis wówczas należy zredukować o mięsne składniki. Weganie mogą dodatkowo zrezygnować ze śmietany, gdyż nie jest ona niezbędnym elementem dania. Smacznego!

Zobacz wideo Kapusta po azjatycku

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl

Kapuśniak - przepis z uwzględnieniem młodej kapusty. Przygotuj następujące składniki:

  • wywar warzywny lub mięsno-warzywny: 1,5 litra;
  • kapusta: 50 dag;
  • duże ziemniaki: 3-4 sztuki;
  • duże pomidory: 2-3 sztuki;
  • boczek wędzony: 8 dag;
  • mąka zwykła: łyżka lub 2;
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, cukier, sok z cytryny;
  • śmietana (opcjonalnie, nie jest konieczna).

Jak zrealizować przepis na kapuśniak z białej kapusty? Sposób przygotowania

  1. Zacznij od umycia i pokrojenia kapusty w małe paski. Usuń głąb i grubsze nerwy. Zalej kapustę wywarem, dodaj wszystkie przyprawy i zagotuj na wolnym ogniu.
  2. W czasie gotowania się przyprawionej kapusty obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Dodaj do kapusty, a kiedy upłynie około 15 minut, gotuj do uzyskania miękkości ich obydwu.
  3. Umyj pomidory, sparz je, następnie obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  4. Kawałek boczku pokrój w kostkę, podsmaż. Możesz zasmażyć mąkę na tłuszczu.
  5. Podduś pomidory i dodaj do zupy.
  6. Ostatni krok to pozostawienie zupy na palniku jeszcze przez kilka minut.
  7. Podaj kapuśniak z pieczywem oraz łyżką kwaśniej śmietany.

Czas przygotowania: około 35 minut.

Kilka słów o białej kapuście

Biała kapusta jest niskokaloryczna, nadaje się zatem do stosowania w dietach odchudzających. Ponadto jest bogatym źródłem licznych witamin: A, C, E, K oraz tych z grup B, kwas foliowy oraz pantotenowy. Warto dodać, że od dawna jest wykorzystywana w leczeniu chorób stawów oraz obrzęków kostnych. Jeżeli zatem zmagasz się z podobnymi dolegliwościami, warto włączyć ją do codziennego menu.

Więcej o: