Do zup, które można przygotowywać zarówno w wersji tradycyjnej, jak i wegetariańskiej, należy również kapuśniak. Przepis wówczas należy zredukować o mięsne składniki. Weganie mogą dodatkowo zrezygnować ze śmietany, gdyż nie jest ona niezbędnym elementem dania. Smacznego!
Zobacz wideo Kapusta po azjatycku
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl
Kapuśniak - przepis z uwzględnieniem młodej kapusty. Przygotuj następujące składniki:
- wywar warzywny lub mięsno-warzywny: 1,5 litra;
- kapusta: 50 dag;
- duże ziemniaki: 3-4 sztuki;
- duże pomidory: 2-3 sztuki;
- boczek wędzony: 8 dag;
- mąka zwykła: łyżka lub 2;
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, cukier, sok z cytryny;
- śmietana (opcjonalnie, nie jest konieczna).
Jak zrealizować przepis na kapuśniak z białej kapusty? Sposób przygotowania
- Zacznij od umycia i pokrojenia kapusty w małe paski. Usuń głąb i grubsze nerwy. Zalej kapustę wywarem, dodaj wszystkie przyprawy i zagotuj na wolnym ogniu.
- W czasie gotowania się przyprawionej kapusty obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Dodaj do kapusty, a kiedy upłynie około 15 minut, gotuj do uzyskania miękkości ich obydwu.
- Umyj pomidory, sparz je, następnie obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
- Kawałek boczku pokrój w kostkę, podsmaż. Możesz zasmażyć mąkę na tłuszczu.
- Podduś pomidory i dodaj do zupy.
- Ostatni krok to pozostawienie zupy na palniku jeszcze przez kilka minut.
- Podaj kapuśniak z pieczywem oraz łyżką kwaśniej śmietany.
Czas przygotowania: około 35 minut.
Kilka słów o białej kapuście
Biała kapusta jest niskokaloryczna, nadaje się zatem do stosowania w dietach odchudzających. Ponadto jest bogatym źródłem licznych witamin: A, C, E, K oraz tych z grup B, kwas foliowy oraz pantotenowy. Warto dodać, że od dawna jest wykorzystywana w leczeniu chorób stawów oraz obrzęków kostnych. Jeżeli zatem zmagasz się z podobnymi dolegliwościami, warto włączyć ją do codziennego menu.