Rabarbar ma same zalety. Jest źródłem witamin z grupy A, C oraz E. Ponadto jest bogaty w potas, kwas foliowy oraz błonnik. Zawiera też inne składniki odżywcze - magnez, potas, sód, żelazo i wapń. Dostarcza również wiele ważnych dla zdrowia antyoksydantów. Co więcej, jest niskokaloryczny. W 100 gramach rabarbaru znajduje się 21 kalorii. Jest też niskoglikemiczny, dzięki czemu mogą spożywać go również osoby z problemami z cukrem.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Rabarbar należy umyć, odkroić twarde części i obrać. Następnie pokroić w małe kawałki i zasypać cukrem w misce. Rabarbar gotować w garnku pod przykryciem aż dojdzie do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 30 minut. Następnie dodać sok z cytryny i świeżą miętę. Pozostawić do wystudzenia. Następnie schłodzić w lodówce lub dorzucić kostki lodu.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Rabarbar myjemy, obieramy i odcinamy twarde końcówki. Pokrojony na mniejsze kawałeczki zasypujemy cukrem w misce. Jabłka obieramy i kroimy w małą kostkę, a truskawki kroimy na mniejsze części. Wszystko wrzucamy do garnka z rabarbarem. Następnie gotujemy aż do momentu wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez pół godziny. Opcjonalnie możemy dodać sok z cytryny i jeszcze więcej cukru bądź słodzika - do smaku. Najlepiej smakuje schłodzony.