Jak zrobić kompot z rabarbaru? Najlepsze przepisy na orzeźwiający napój na upalne dni

Rabarbar, znany również jako rzewień, to oficjalnie...warzywo. W USA jest jednak klasyfikowany jako owoc, i to jest zdecydowanie bliższy podział dla wielu z nas. Rabarbar bardzo często był używany w kuchni naszych babć. To one rozpaliły w nas miłość do ciasta z rabarbarem, rabarbaru jedzonego z cukrem oraz kompotu. Ale jak przygotować kompot z rabarbaru, by smakował jak u babci? Odpowiadamy.

Rabarbar ma same zalety. Jest źródłem witamin z grupy A, C oraz E. Ponadto jest bogaty w potas, kwas foliowy oraz błonnik. Zawiera też inne składniki odżywcze - magnez, potas, sód, żelazo i wapń. Dostarcza również wiele ważnych dla zdrowia antyoksydantów. Co więcej, jest niskokaloryczny. W 100 gramach rabarbaru znajduje się 21 kalorii. Jest też niskoglikemiczny, dzięki czemu mogą spożywać go również osoby z problemami z cukrem.

Zobacz wideo Rabarbar kojarzy nam się z pysznymi ciastami babci. Wiedzieliście, że jest taki zdrowy?

Przepis na kompot z rabarbaru. Najlepiej smakuje schłodzony

Składniki:

  • 5-6 łodyg rabarbaru
  • 3 łyżki cukru lub słodzik (opcjonalnie)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • Świeża mięta
  • 1,5 litra wody

Sposób przygotowania:

Rabarbar należy umyć, odkroić twarde części i obrać. Następnie pokroić w małe kawałki i zasypać cukrem w misce. Rabarbar  gotować w garnku pod przykryciem aż dojdzie do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować przez około 30 minut. Następnie dodać sok z cytryny i świeżą miętę. Pozostawić do wystudzenia. Następnie schłodzić w lodówce lub dorzucić kostki lodu.  

Kompot z rabarbaru z jabłkami i truskawkami. Pyszny kompot, w którym rozsmakują się dzieci i dorośli

Składniki:

  • 6-7 łodyg rabarbaru
  • 3 jabłka
  • 0,5 kilograma truskawek
  • 1,5 l wody
  • 3 łyżki cukru lub słodzik (opcjonalnie)
  • Sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Rabarbar myjemy, obieramy i odcinamy twarde końcówki. Pokrojony na mniejsze kawałeczki zasypujemy cukrem w misce. Jabłka obieramy i kroimy w małą kostkę, a truskawki kroimy na mniejsze części. Wszystko wrzucamy do garnka z rabarbarem.  Następnie gotujemy aż do momentu wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez pół godziny. Opcjonalnie możemy dodać sok z cytryny i jeszcze więcej cukru bądź słodzika - do smaku. Najlepiej smakuje schłodzony.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.