Ogórki małosolne - przepis na krótko kiszone ogórki gruntowe. Oto sposób, aby były chrupiące

Ogórki małosolne, zwane także potocznie półsłonymi to klasyka polskiej kuchni. Choć można je kupić w niemal każdym spożywczym sklepie, to warto jednak przyrządzić własne. Przepis podajemy poniżej.
Zobacz wideo Pikle z awokado. Przepis na wspaniałą przystawkę w słoiku

Zdarza się, że ogórki małosolne nie spotykają się z przychylnością zwolenników kiszonych ogórków, a wszystko to za sprawą odmiennego smaku. Czy słusznie? Czym się różnią? Warto przygotować własne, aby się przekonać, jak bardzo są apetyczne. 

Więcej przepisów na letnie przetwory znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Ogórki małosolne - przepis na krótko kiszone ogórki gruntowe

Zbliżające się lato niesie ze sobą całe bogactwo warzyw i owoców, to czas kuchennych eksperymentów i poznawania nowych smaków. Ogórki małosolne są tego idealnym przykładem. Przepis na ich wykonanie jest bardzo prosty. 

SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg świeżych ogórków gruntowych,
  • 4 ząbki czosnku,
  • około 3 cm korzenia chrzanu,
  • 3 liście winogron,
  • 2 liście wiśni lub czarnej porzeczki,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • liść dębu (opcjonalnie), 
  • 3 sztuki kopru włoskiego wraz z łodygami,
  • 2 litry zimnej wody,
  • 2 czubate łyżki soli kamiennej, niejodowanej.

Jeśli nie mamy dostępu do wszystkich wymienionych liści drzew owocowych, to warto mieć choć jeden z nich, za sprawą obecnych w nich garbników, ogórki pozostaną twarde i aromatyczne.

Ogórki małosolne, przepis na wykonanie zdrowej przekąski.  Znamy sposób, aby były chrupiące

Aby przygotować ogórki małosolne, potrzebujemy słoja lub naczynia kamionkowego o pojemności pięciu litrów. Należy je dokładnie umyć a najlepiej dodatkowo sparzyć wrzątkiem.

Tak przygotowane naczynie będzie sterylne i bezpieczne dla naszych przetworów. Przepis na wykonanie ogórków jest następujący:

  1. Myjemy ogórki pod bieżącą wodą i obrywamy ogonki. Aby nie utracić chrupkości i jędrności warzywa warto zawsze płukać je w niskiej temperaturze.
  2. Na dno słoika wrzucamy ząbki czosnku, wszystkie liście, koper, ziele angielskie, korzeń chrzanu.
  3. Układamy ogórki w dowolny sposób.
  4. Do dwóch litrów wody wsypujemy dwie czubate łyżki soli. Dokładnie mieszamy, aż do momentu uzyskania jednolitego roztworu. Zalewamy ogórki tak, aby żaden nie wystawał. 
  5. Całość zakrywamy talerzykiem, a na niego kładziemy kamień, aby dobrze docisnąć ogórki. 
  6. Odstawiamy w zacienione miejsce na 48 godzin. 

Po tym czasie są gotowe do jedzenia, choć są także zwolennicy próbowania ich po pierwszych 24 godzinach. Smacznego!

UWAGA!

Choć w wielu przepisach znajdziemy informację, aby zagotować wodę z solą przed zalaniem ogórków, to ta metoda może sprawić, że nie będą chrupiące. Warto zatem wykonać roztwór zimnej wody z solą w celu zalania ogórków, dzięki temu nie stracą chrupkości i jędrności.

Więcej o:
Copyright © Agora SA