Jak zrobić dżem z truskawek? Potrzebujesz tylko dwóch składników, by zatrzymać smak lata na dłużej

Trwa szczyt sezonu na truskawki. To jedne z najpopularniejszych owoców kojarzonych z przełomem wiosny i lata. A gdyby tak zachować smak wakacji na dłużej, np. w postaci przetworu? Przygotowanie dżemu z truskawek nie jest trudne. Choć bezpośrednio po ugotowaniu jest on bardzo rzadki, już następnego dnia po ostudzeniu będzie miał odpowiednio gęstą konsystencję.

Dżem z truskawek to jeden z ulubionych przetworów Polaków. Szczególnie przepadają za nim dzieci, ponieważ świetnie nadaje się na kanapki, naleśniki, czy racuchy. Jego przygotowanie - wbrew pozorom - nie jest skomplikowane. Najważniejszą czynnością jest dokładne przemieszanie składników, tak, aby dżem uzyskał odpowiednią konsystencję.

Zobacz wideo Truskawka to tak naprawdę poziomka! I na dodatek... ananasowa

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl

Dżem truskawkowyDżem truskawkowy - przepis na zamknięcie lata w słoiczku. Tak robiły go nasze babcie

Do przygotowania dżemu truskawkowego wystarczą tylko dwa składniki:

  • kg truskawek;
  • kg cukru żelującego 1:1.

Cukier żelujący 1:1 to gotowy produkt przeznaczony do przygotowywania konfitur i dżemów. Składa się z cukru  spożywczego z dodatkiem pektyny, nie zawiera konserwantów. Informacja "1:1" oznacza, że na kg owoców dodaje się kg cukru żelującego. Jest to produkt bezpieczny dla ludzkiego organizmu i bardzo dobrze przez niego metabolizowany. 

Dżem truskawkowyPrzepis na dżem truskawkowy. Będzie słodki jak marzenie i to bez grama cukru

Jak zrobić dżem z truskawek? Jednorazowo zagotowujemy tylko kg owoców

  1. Zacznij od opłukania truskawek, oderwania szypułek i pozostawienia do wyschnięcia.
  2. Następny krok to pokrojenie owoców na drobne kawałki, wrzucenie ich do dużego garnka, dodanie cukier żelujący i wymieszanie całości.
  3. Przykryj przygotowany dżem pokrywką i odstaw go do lodówki lub w inne chłodne miejsce. Trzymaj go tam przez cztery godziny. W międzyczasie przemieszaj dokładnie składniki co najwyżej dwa razy.
  4. Po upływie tego czas zagotuj dżem, nie przestając mieszać. Kiedy zacznie się gotować, pozostaw go na średnim ogniu jeszcze przez kilka minut (najwyżej cztery). Jego składniki muszą być cały czas mieszane za pomocą drewnianej łyżki.
  5. Przetwory należy od razu przelać do czystych i suchych słoików i zakręcić. Najlepiej trzymać je w spiżarni lub w innym chłodnym i zacienionym miejscu.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: