Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Gdybym miała wyobrazić sobie raj, na pewno byłoby tam mnóstwo truskawek, czereśni i poziomek. Lato bez tych owoców nie istnieje, a w kuchni powstają w tym czasie najlepsze desery. Dodatkowym motywatorem jest krótki sezon na truskawki. Niestety, nie da się najeść na zapas, więc świadoma przyszłej tęsknoty, staram się wykorzystywać je do maksimum. Ostatnio przetestowałam (i udoskonaliłam) przepis na jogurtowe ciasto z truskawkami. I wierzcie mi: będzie za czym tęsknić.
1. Zacznij od kruszonki. Składniki na nią utrzyj w miseczce. Kiedy składniki dokładnie się połączą, uformuj kulę i włóż ją do zamrażarki,
2. Truskawki umyj, pokrój na ćwiartki i odsącz z wody na ręczniku papierowym,
3. Do dużej miski przesiej mąkę. Wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia,
4. Piekarnik rozgrzej w trybie góra-dół do 180 st. C. Okrągłą blaszkę wysmaruj masłem,
5. W wysokim naczyniu ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Ubijaj je nie krócej niż 5 minut,
6. Do miski z mąką dodaj jogurt, roztopione masło, aromat waniliowy i ubite z cukrem jajka. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Możesz w tym celu wykorzystać mikser,
7. Ciasto wylej na blaszkę. Na wierzchu ułóż truskawki. Kruszonkę zetrzyj na tarce lub rozdrobnij w dłoniach,
8. Piecz 45 minut. Ciasto doskonale smakuje do porannej kawy. Smacznego!