Przetestowałyśmy przepis na ciasto z truskawkami i kruszonką. Jest lekkie, wilgotne i przygotujesz je w 15 minut

Po pierwszej fali zajadania się truskawkami z cukrem i śmietaną, przyszedł czas na inne wykorzystanie tych owoców. Na pierwszy ogień poszło ciasto: chciałam, żeby było puszyste, ale równocześnie wilgotne. Niezbędnym elementem była też kruszonka i szybkość przygotowania. Okazało się, że można połączyć wszystkie te rzeczy i wyjąć z piekarnika idealne ciasto na lato.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Gdybym miała wyobrazić sobie raj, na pewno byłoby tam mnóstwo truskawek, czereśni i poziomek. Lato bez tych owoców nie istnieje, a w kuchni powstają w tym czasie najlepsze desery. Dodatkowym motywatorem jest krótki sezon na truskawki. Niestety, nie da się najeść na zapas, więc świadoma przyszłej tęsknoty, staram się wykorzystywać je do maksimum. Ostatnio przetestowałam (i udoskonaliłam) przepis na jogurtowe ciasto z truskawkami. I wierzcie mi: będzie za czym tęsknić. 

Przepis na ciasto z truskawkami i kruszonką. Składniki

  • 2 szklanki mąki,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 300 ml jogurtu naturalnego,
  • 50 g rozpuszczonego masła,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżka aromatu waniliowego,
  • 300 g truskawek,
  • kruszonka: 80 g mąki krupczatki, 50 g masła, 50 g cukru. 
To ciasto jest hitem lata
To ciasto jest hitem lata fot. archiwum prywatne

Sposób przygotowania

1. Zacznij od kruszonki. Składniki na nią utrzyj w miseczce. Kiedy składniki dokładnie się połączą, uformuj kulę i włóż ją do zamrażarki,

2. Truskawki umyj, pokrój na ćwiartki i odsącz z wody na ręczniku papierowym,

3. Do dużej miski przesiej mąkę. Wymieszaj ją z proszkiem do pieczenia,

4. Piekarnik rozgrzej w trybie góra-dół do 180 st. C. Okrągłą blaszkę wysmaruj masłem,

5. W wysokim naczyniu ubij jajka z cukrem na puszystą masę. Ubijaj je nie krócej niż 5 minut,

6. Do miski z mąką dodaj jogurt, roztopione masło, aromat waniliowy i ubite z cukrem jajka. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Możesz w tym celu wykorzystać mikser,

7. Ciasto wylej na blaszkę. Na wierzchu ułóż truskawki. Kruszonkę zetrzyj na tarce lub rozdrobnij w dłoniach,

Ciasto posyp truskawkami i kruszonką
Ciasto posyp truskawkami i kruszonką fot. archiwum prywatne

8. Piecz 45 minut. Ciasto doskonale smakuje do porannej kawy. Smacznego!

Więcej o: