Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Jeśli znudziła ci się zwykła kawa z mlekiem bądź cukrem, to dobrze trafiłeś. Mamy przepis na kawę z cytryną, inaczej zwaną espresso romano. Taki napój jest łagodniejszy niż zwykła kawa, ponieważ cytryna łagodzi gorzki posmak. Jest też bardzo orzeźwiający, więc idealnie nadaje się na początek gorących, letnich dni. Jak ją zrobić? Przedstawiamy przepis i zalety napoju.
Do przyrządzenia espresso romano potrzeba nie więcej niż trzech produktów:
Pamiętaj, że kawa powinni być ziarnista i jak najlepszego gatunku, ponieważ ma to spory wpływ na smak.
Przygotowanie też nie powinno nastręczyć problemów:
Uwaga - jeśli chcesz, aby kawa z cytryną pomogła ci z odchudzaniem lub kacem, musisz wlać więcej soku do napoju. W przypadku redukowania masy ciała dodaj sok z całej połówki owocu, natomiast na kaca dodaj przynajmniej łyżkę soku cytrynowego na ok. pół filiżanki kawy.
Picie espresso romano ma wiele pozytywnych skutków (o ile nie przesadzimy z ilością). Oto lista najważniejszych zalet kawy z cytryną, wymienianych przez fanów tego napoju: