Więcej przepisów na klasyki polskiej kuchni znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Kopytka to chyba najlepszy dodatek do obiadu, jaki istnieje. Świetnie smakują z sosem grzybowym, gulaszem czy sztuką mięsa, a także wyśmienite są solo polane skwarkami lub masełkiem. Przepis na kopytka jest bardzo prosty, a dziś dzięki nam dowiesz się, co robić, by kopytka były mięciutkie i delikatne. Po pierwsze, musisz bardzo uważać na mąkę - jeśli dodasz jej za dużo, z pewnością wyjdą twarde. Najlepiej także dodawać mąkę partiami, by kontrolować konsystencję ciasta. Istotny też jest rodzaj ziemniaków, z których chcemy zrobić kopytka - odmiana mączysta potrzebuje mniej mąki, dlatego należy kontrolować jej ilość. Poniżej przepis na kopytka i proporcje, dzięki którym wyjdą idealne.
Składniki:
Takie kopytka są boskie - mięciutkie i aksamitne. Jeśli szukasz inspiracji na dzisiejszy obiad, koniecznie wypróbuj ten przepis.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.