Kopytka - przepis, który kochamy. Istnieje prosty sposób, by były mięciutkie i delikatne

Kopytka to jeden z tych przepisów, które nam się nie znudzą. Przepis na te ziemniaczane kluseczki jest bardzo prosty, ale niestety czasami kopytka wychodzą twarde i gumowate. Dziś podpowiemy ci, jak tego uniknąć. Chodzi o mąkę.

Więcej przepisów na klasyki polskiej kuchni znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Kopytka to chyba najlepszy dodatek do obiadu, jaki istnieje. Świetnie smakują z sosem grzybowym, gulaszem czy sztuką mięsa, a także wyśmienite są solo polane skwarkami lub masełkiem. Przepis na kopytka jest bardzo prosty, a dziś dzięki nam dowiesz się, co robić, by kopytka były mięciutkie i delikatne. Po pierwsze, musisz bardzo uważać na mąkę - jeśli dodasz jej za dużo, z pewnością wyjdą twarde. Najlepiej także dodawać mąkę partiami, by kontrolować konsystencję ciasta. Istotny też jest rodzaj ziemniaków, z których chcemy zrobić kopytka - odmiana mączysta potrzebuje mniej mąki, dlatego należy kontrolować jej ilość. Poniżej przepis na kopytka i proporcje, dzięki którym wyjdą idealne.

Kopytka - przepis na idealnie mięciutkie kluseczki

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 150-200 g mąki pszennej plus odrobina do podsypania stolnicy
  • 1 średnie jajko
  • sól

Kopytka - sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Następnie odstaw, by nieco przestygły i za pomocą praski do ziemniaków ubij je na gładkie purée. Możesz użyć także maszynki do mielenia - najwazniejsze, by nie było żadnych grudek.
  2. Ziemniaki włóż do miski, dodaj jajko oraz odrobinę soli. Zacznij wyrabiać, stopniowo dosypując mąkę. Ciasto powinno mieć zwartą konsystencję i z łatwością odchodzić od dłoni. Powinno też dać się bez problemu rolować. 
  3. Gotowe ciasto na kopytka przełóż na stolnicę lekko obsypana mąką i podziel na kilka części. Z każdej z nich uformuj wałek o średnicy ok. 3 cm. Następnie ostrym nożem wycinaj pod skosem kluseczki w kształcie rombów.
  4. Przygotuj duży garnek i zagotuj w nim wodę z odrobiną soli. Kiedy woda zawrze, zmniejsz moc palnika tak, by nie bulgotała zbyt mocno. Kopytka wrzucaj partiami i od razu zamieszaj, by nie przywarły do dna. Gotuj przez 2-3 minuty od wypłynięcia. Następnie wyłóż łyżką cedzakową i podawaj w ulubiony sposób.

Takie kopytka są boskie - mięciutkie i aksamitne. Jeśli szukasz inspiracji na dzisiejszy obiad, koniecznie wypróbuj ten przepis.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: