Więcej przepisów na klasyki polskiej kuchni znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Kopytka to chyba najlepszy dodatek do obiadu, jaki istnieje. Świetnie smakują z sosem grzybowym, gulaszem czy sztuką mięsa, a także wyśmienite są solo polane skwarkami lub masełkiem. Przepis na kopytka jest bardzo prosty, a dziś dzięki nam dowiesz się, co robić, by kopytka były mięciutkie i delikatne. Po pierwsze, musisz bardzo uważać na mąkę - jeśli dodasz jej za dużo, z pewnością wyjdą twarde. Najlepiej także dodawać mąkę partiami, by kontrolować konsystencję ciasta. Istotny też jest rodzaj ziemniaków, z których chcemy zrobić kopytka - odmiana mączysta potrzebuje mniej mąki, dlatego należy kontrolować jej ilość. Poniżej przepis na kopytka i proporcje, dzięki którym wyjdą idealne.
Jak myć truskawki? Jedna czynność może pozbawić je smaku
Kopytka - przepis na idealnie mięciutkie kluseczki
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 150-200 g mąki pszennej plus odrobina do podsypania stolnicy
- 1 średnie jajko
- sól
Kopytka - sposób wykonania:
- Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Następnie odstaw, by nieco przestygły i za pomocą praski do ziemniaków ubij je na gładkie purée. Możesz użyć także maszynki do mielenia - najwazniejsze, by nie było żadnych grudek.
- Ziemniaki włóż do miski, dodaj jajko oraz odrobinę soli. Zacznij wyrabiać, stopniowo dosypując mąkę. Ciasto powinno mieć zwartą konsystencję i z łatwością odchodzić od dłoni. Powinno też dać się bez problemu rolować.
- Gotowe ciasto na kopytka przełóż na stolnicę lekko obsypana mąką i podziel na kilka części. Z każdej z nich uformuj wałek o średnicy ok. 3 cm. Następnie ostrym nożem wycinaj pod skosem kluseczki w kształcie rombów.
- Przygotuj duży garnek i zagotuj w nim wodę z odrobiną soli. Kiedy woda zawrze, zmniejsz moc palnika tak, by nie bulgotała zbyt mocno. Kopytka wrzucaj partiami i od razu zamieszaj, by nie przywarły do dna. Gotuj przez 2-3 minuty od wypłynięcia. Następnie wyłóż łyżką cedzakową i podawaj w ulubiony sposób.
Drożdże na mszyce domowy sposób na walkę ze szkodnikami. Potrzebujesz tylko trzech składników
Takie kopytka są boskie - mięciutkie i aksamitne. Jeśli szukasz inspiracji na dzisiejszy obiad, koniecznie wypróbuj ten przepis.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.