Kotlety z boczniaków Ewy Wachowicz. Proste i szybkie. Schabowe mają silną konkurencję

Boczniaki można wykorzystać na wiele wspaniałych sposobów. Świetnie sprawdzają się między innymi w roli kotletów. To doskonały zamiennik tradycyjnych schabowych, któremu nie oprą się nawet mięsożercy. A gdy dodamy do nich jeszcze młode ziemniaki i marchewkę z groszkiem, jak radzi Ewa Wachowicz, to mamy trio doskonałe. Sprawdźcie przepis gwiazdy na kotlety z boczniaków.

Więcej przepisów z grzybami znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Boczniaki cieszą się w kuchni ogromną popularnością. Można podawać je zarówno w formie dodatków, jak i jako danie główne, czyli na przykład wspomniane wyżej kotlety. Grzyb ten rozwija się z reguły na obumarłych lub starych liściastych drzewach - m.in. brzozach, wierzbach, topolach, bukach, grabach, orzechach włoskich. Rośnie z reguły w skupionych grupach, co znacznie ułatwia zadanie poszukiwaczom tego gatunku. Pamiętajcie jednak, że jeśli nie jesteście pewni, czy grzyb, który widzicie, jest boczniakiem, lepiej go nie zbierać. 

Jednym ze sposobów na przyrządzenie boczniaków, jest zrobienie z nich kotletów. Przepis na eskalopki z boczniaków zamieściła na swojej stronie Ewa Wachowicz. Przyznajemy, że już od samego czytania pociekła nam ślinka.

Boczniaki z majonezem bazyliowymBoczniaki na sześć zaskakujących sposobów. Tak ich jeszcze nie jadłeś!

Kotlety z boczniaków Ewy Wachowicz - przepis na mocnego konkurenta schabowego

Przepis pochodzi z oficjalnej strony Ewy Wachowicz.

Składniki:

  • 200 g boczniaków
  • pół szklanki mleka
  • pół szklanki mąki
  • 2 jajka
  • masło klarowane
  • sól

Dodatkowo:

  • młode ziemniaki
  • marchewka z groszkiem

Ziemniaki to najzdrowsze polskie warzywaTo polskie warzywo jest najzdrowsze ze wszystkich

Sposób przygotowania:

Boczniaki płuczemy i suszymy. Odcinamy ogonki, żeby grzyby były bardziej płaskie. Do miski wbijamy jajka i dosypujemy mąkę. Następnie stopniowo dolewamy mleko i cały czas miksujemy. Na koniec dodajemy sól i odstawiamy ciasto na pół godziny.

Po upływie 30 minut zanurzamy boczniaki w cieście. Smażymy na maśle klarowanym z obu stron, aż osiągną ładny, złoty kolor. Odciskamy nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy z młodymi ziemniakami i z marchewką z groszkiem.

Ziemniaki pieczone z grillaJak upiec ziemniaki na grillu? Ta prosta metoda to ułatwi i przyspieszy

Boczniaki - kto nie powinien jeść?

Warto również pamiętać, że choć boczniak jest gatunkiem jadalnym i bardzo smacznym, nie wszyscy powinni go spożywać. Dotyczy to małych dzieci, które w ogóle nie mogą jeść grzybów (nawet gatunków, które nie są trujące). Niektórzy lekarze radzą wręcz, by wstrzymać się z podawaniem dzieciom jakichkolwiek grzybów aż do dziesiątego roku życia. To dlatego, że ich układy pokarmowe nie są jeszcze w pełni rozwinięte. Przez to nie są w stanie strawić takiego pokarmu.

Boczniak ostrygowaty - co to za gatunek i gdzie go szukać?Boczniak ostrygowaty jest chętnie wykorzystywany w kuchni. Kiedy i gdzie powinniśmy go szukać?

Więcej o: