Ogórki małosolne według Karola Okrasy, delikatne chrupiące. Znikają w oka mgnieniu

Czekam na nie cały rok. Uwielbiam ich zapach, chrupkość i delikatność. Są niepowtarzalne i kojarzą mi się z dzieciństwem. Zajadam się nimi co rok i nie jestem w stanie obejść obojętnie. Ogórki małosolne, bo o nich mowa, cudowny dodatek do letnich obiadów i kanapek.

Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Bez nich lato nie smakuje tak samo. Uwielbiam je przyrządzać i czekać niecierpliwie aż otworzę słoik i wyłowię je palcami. Idealne w połączeniu z młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym, na świeżej bułce z masłem i szczypiorkiem też dają radę. Ogórki małosolne to jeden z moich ulubionych rarytasów. Dziś przepis od Karola Okrasy do dzieła!

Zobacz wideo Nowy sposób na ogórki małosolne. Zrób je na sucho!

Składniki:

  • Czosnek (4 ząbki)
  • Liście porzeczki (7 sztuk)
  • Chrzan (5 korzeni)
  • Koper (2 baldachimy)
  • Ogórki gruntowe (2 kg)
  • Gorczyca (2 łyżki)
  • Sól (7 łyżek)
  • Woda (5 litrów)

Przygotowanie:

  1. Weź dużą miskę, wrzuć wszystkie ogórki i zalej zimną wodą (aby zostały przykryte).
  2. 5 litrów wody zagotuj z solą i odstaw do przestygnięcia (musi być letnia).
  3. Następnie do wody dodaj gorczycę.
  4. Chrzan obierz i pokrój w słupki.
  5. Na dno słoika lub glinianego garnka ułóż koper, następnie chrzan, czosnek przekrojony na pół. Następnie układaj ogórki, na sam wierzch ułóż kolejną warstwę kopru, chrzanu i liście porzeczki, dębu czy wiśni (takie jakie masz, jeśli nie masz omiń ten punkt). Na sam koniec zalej ogórki wodą z gorczycą.
  6. Ogórki odstaw na 2 dni i zajadaj.

Takim ogórkom nie sposób się oprzeć. Idealnie chrupkie, same wchodzą do buzi. Jeśli jeszcze nie robiłeś w tym sezonie małosolnych to czas nadrobić. Smacznego!

 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: