Więcej porad dotyczących zdrowego odżywiania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Szparagi to warzywo, którym możemy cieszyć się dość krótko. Sezon na szparagi trwa około dwa miesiące i zaczyna się na początku maja. Szparagi to zatem nieodłączny, warzywny dodatek do wiosennych obiadów, a także podstawowy składnik wielu dań. Najczęściej gotujemy je w wodzie z dodatkiem soli i szczypty cukru, świetnie smakują także pieczone w piekarniku owinięte plastrami boczku czy szynki parmeńskiej. Sposobów na przyrządzenie szparagów jest zatem mnóstwo, ale to przecież warzywo, a praktycznie każde warzywo można śmiało jeść na surowo (może oprócz ziemniaków). Jak zatem jest ze szparagami? Możemy je jeść bez obróbki termicznej bez obaw o zatrucie?
Szparagi możemy jeść na surowo, bez obaw, że nam zaszkodzą. Co więcej, surowe mają dużo więcej witamin i składników odżywczych, które warzywa tracą podczas np. gotowania. Oczywiście nie jest tak, że szparagi po ugotowaniu lub upieczeniu stracą wszystkie swoje właściwości, jednak zawartość witaminy C i witamin z grupy B, a także żelaza i potasu zdecydowanie się zmniejszy. Szparagi jedzone na surowo nie tylko dostarczą do organizmu maksimum wartości odżywczych, ale także wszystkie składniki mineralne będą łatwiej przyswajalne.
Jeśli nie mamy konkretnych przeciwwskazań lub ostrych nietolerancji pokarmowych, śmiało sięgajmy po surowe szparagi. Te warzywa są niskokaloryczne, zawierają dużą dawkę potasu i błonnika, świetnie zatem sprawdzą się w menu osób ceniących sobie zdrowy tryb życia oraz dbających o linię. Zawierają także dużo żelaza i kwasu foliowego, dlatego kobiety w ciąży i starające się o powiększenie rodziny powinny wprowadzić surowe szparagi do jadłospisu. Także osoby z nadciśnieniem spokojnie mogą sięgać po te smaczne łodygi, kiedy tylko mają ochotę, ponieważ to warzywo skutecznie obniża ciśnienie krwi. Warto wspomnieć, że szparagi to także naturalny probiotyk, dlatego kiedy chcemy zadbać o jelita i układ trawienny, a w szczególności o wątrobę, szparagi sprawdzą się idealnie. Działają także moczopędnie, wspomagają pracę nerek i zapobiegają tworzeniu się złogów i kamieni nerkowych - jednym słowem, szparagi to naturalny oczyszczacz organizmu.
Surowe szparagi mają charakterystyczny, lekko orzechowy smak połączony z nutą smakową świeżego groszku. Jeśli jednak chcemy zabrać się za jedzenie tych warzyw na surowo, wybierajmy młode okazy o cienkich łodygach - te starsze i grubsze pędy mogą być gorzkie. Przed jedzeniem należy też odłamać zdrewniałe końcówki - one zwyczajnie nie dają się pogryźć. Jeśli jednak mamy ochotę zjeść białe szparagi na surowo, należy je obrać.
Surowe szparagi świetnie smakują solo z dipami, ale także jako składnik chrupiących, wiosennych sałatek. Doskonale łączą się z pleśniowymi serami, suszonymi pomidorami oraz rzodkiewką i innymi nowalijkami - jeśli zatem masz pęczek szparagów, wystarczy dodać do nich kilka składników, by wyczarować lekką i pożywną sałatkę.
Szparagi to prawdziwe bogactwo witamin. Śmiało możemy jeść je na surowo i cieszyć się dobrym zdrowiem i zupełnie nowymi połączeniami smakowymi. Warto się jednak pospieszyć, bo czasu nie zostało dużo i za chwilę te pyszne warzywa znikną ze sklepowych półek.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.