• Link został skopiowany

Jak zrobić chłodnik? Warto wykorzystać nie tylko botwinkę. Dwa pomysły na zaskakująco dobre połączenia

Jak zrobić chłodnik? Okazuje się, że to wcale nie tak skomplikowane zadanie, jak mogłoby się wydawać. Zachęcamy do wypróbowania naszych przepisów na smaczne, orzeźwiające zupy, które świetnie sprawdzą się jako letni obiad.
Jak zrobić chłodnik? Warto wykorzystać ogórka lub cukinię
fot. Rimma_Bondarenko/iStock

Chłodnik to danie idealne na lato. Orzeźwiający smak, a także spora ilość witamin i składników mineralnych sprawia, że warto włączyć je swojego menu. Jak przygotować tę zupę?

Zobacz wideo Zielony chłodnik ogórkowy z młodymi ziemniaczkami i koperkiem

Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

Jak zrobić chłodnik? Z tym zadaniem poradzi sobie największy kuchenny amator

Choć chłodnik kojarzy nam się z aromatyczną botwinką, tę zupę można przygotować także z dodatkiem innych warzyw, czy owoców. Zachęcamy do przetestowania dwóch wyjątkowo udanych połączeń smakowych, dzięki którym ta potrawa na stałe zagości w wakacyjnym menu.

Chłodnik z ogórka i mięty. Świetnie orzeźwia podczas upałów

To połączenie z pewnością zasmakuje fanom lekkich potraw. Jak zrobić chłodnik z ogórka z dodatkiem aromatycznej mięty?

Składniki:

  • duże opakowanie jogurtu greckiego,
  • 3 ogórki szklarniowe,
  • listki mięty,
  • posiekany koperek,
  • sok z cytryny,
  • oliwa z dodatkiem czosnku,
  • opcjonalnie ser feta (ok. 100 g),
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

Ogórki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do blendera. Dodajemy jogurt grecki i, opcjonalnie, ser feta. Całość doprawiamy solą i pieprzem, a następnie wrzucamy 3-4 listki mięty oraz koperek. Wlewamy odrobinę soku z cytryny (3 łyżki) i łyżkę oliwy z dodatkiem czosnku. Składniki blendujemy na gładką masę i wkładamy do lodówki.

Gdy zupa się schłodzi, rozlewamy ją na talerze. Dekorujemy pokruszonym serem feta, liściem mięty oraz posiekanym koperkiem.

Cukiniowy chłodnik z młodych warzyw

Również cukinię warto wykorzystać do przygotowania smacznej zupy „na zimno". Szczególnie dobrze będzie smakować chłodnik z dodatkiem zeszklonej cebuli.

Składniki:

  • kilogram młodej cukinii,
  • 3 duże ziemniaki,
  • litr warzywnego bulionu,
  • cebula,
  • 250 mln kefiru naturalnego lub maślanki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki oleju,
  • natka pietruszki,
  • szczypiorek,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

Cukinię myjemy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę kroimy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Ziemniaki obieramy i lekko podgotowujemy w osolonej wodzie.

Do garnka wlewamy olej lub oliwę. Gdy się rozgrzeje, wrzucamy pokrojoną cebulę oraz czosnek. Podsmażamy przez chwilę, a następnie dodajemy cukinię oraz podgotowane ziemniaki. Gdy warzywa zmiękną, całość zalewamy bulionem, lub opcjonalnie, wodą. Dodajemy przyprawy i gotujemy przez ok. 15 minut.

Po tym czasie całość blendujemy na gładką masę i wstawiamy do lodówki. Gdy zupa-krem się schłodzi, mieszamy ją z kefirem lub maślanką. Chłodnik rozlewamy na talerze i dekorujemy posiekaną natką pietruszki oraz szczypiorkiem. 

Więcej o: