Chłodnik to danie idealne na lato. Orzeźwiający smak, a także spora ilość witamin i składników mineralnych sprawia, że warto włączyć je swojego menu. Jak przygotować tę zupę?
Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl
Choć chłodnik kojarzy nam się z aromatyczną botwinką, tę zupę można przygotować także z dodatkiem innych warzyw, czy owoców. Zachęcamy do przetestowania dwóch wyjątkowo udanych połączeń smakowych, dzięki którym ta potrawa na stałe zagości w wakacyjnym menu.
To połączenie z pewnością zasmakuje fanom lekkich potraw. Jak zrobić chłodnik z ogórka z dodatkiem aromatycznej mięty?
Składniki:
Przygotowanie:
Ogórki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do blendera. Dodajemy jogurt grecki i, opcjonalnie, ser feta. Całość doprawiamy solą i pieprzem, a następnie wrzucamy 3-4 listki mięty oraz koperek. Wlewamy odrobinę soku z cytryny (3 łyżki) i łyżkę oliwy z dodatkiem czosnku. Składniki blendujemy na gładką masę i wkładamy do lodówki.
Gdy zupa się schłodzi, rozlewamy ją na talerze. Dekorujemy pokruszonym serem feta, liściem mięty oraz posiekanym koperkiem.
Również cukinię warto wykorzystać do przygotowania smacznej zupy „na zimno". Szczególnie dobrze będzie smakować chłodnik z dodatkiem zeszklonej cebuli.
Składniki:
Przygotowanie:
Cukinię myjemy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę kroimy, a czosnek przeciskamy przez praskę. Ziemniaki obieramy i lekko podgotowujemy w osolonej wodzie.
Do garnka wlewamy olej lub oliwę. Gdy się rozgrzeje, wrzucamy pokrojoną cebulę oraz czosnek. Podsmażamy przez chwilę, a następnie dodajemy cukinię oraz podgotowane ziemniaki. Gdy warzywa zmiękną, całość zalewamy bulionem, lub opcjonalnie, wodą. Dodajemy przyprawy i gotujemy przez ok. 15 minut.
Po tym czasie całość blendujemy na gładką masę i wstawiamy do lodówki. Gdy zupa-krem się schłodzi, mieszamy ją z kefirem lub maślanką. Chłodnik rozlewamy na talerze i dekorujemy posiekaną natką pietruszki oraz szczypiorkiem.