Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Genialnym pomysłem na marynatę i glazurę podzieliła się niedawno popularna prezenterka kulinarna Ewa Wachowicz. Jej udka z grilla są pełne paprykowego aromatu i orientalnych nut. Dodatkowo Wachowicz zaproponowała genialną, prostą surówkę. Idealnie uzupełni smak mięsa, a dzięki listkom mięty, doda grillowanym potrawom świeżości. Jeśli więc nie lubisz nudy na talerzu, ten przepis to coś dla ciebie.
1. Przygotuj udka: wytrybuj je, nakłuj i przełóż do miski lub garnka. Następnie zalej solanką i odstaw na noc do lodówki,
2. Rano osusz mięso i natrzyj marynatą (wymieszaj wcześniej dokładnie wszystkie jej składniki) po stronie bez skóry. Udka układaj na ruszcie skórą do dołu. Po około 10 minutach, przełóż je na drugą stronę i posmaruj glazurą,
3. Surówka do mięsa jest banalna. Wystarczy wymieszać poszatkowaną kapustę i startą marchewkę, a następnie dodać sos na bazie mięty, jogurtu, przeciśniętego przez praskę czosnku, soli i pieprzu.