Mistrzowskie udka z grilla według Ewy Wachowicz. Sekretem jest marynata

Sezon letni to równocześnie miesiące pełne grillowania i biesiadowania poza domem. Na ruszt wrzucamy niemal wszystko - kiełbaski, steki, warzywa, sery i pieczywo. Zanim rozpoczniemy kulinarną ucztę, warto zamarynować mięso, dzięki czemu wydobędziemy z niego pełnię smaku.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Genialnym pomysłem na marynatę i glazurę podzieliła się niedawno popularna prezenterka kulinarna Ewa Wachowicz. Jej udka z grilla są pełne paprykowego aromatu i orientalnych nut. Dodatkowo Wachowicz zaproponowała genialną, prostą surówkę. Idealnie uzupełni smak mięsa, a dzięki listkom mięty, doda grillowanym potrawom świeżości. Jeśli więc nie lubisz nudy na talerzu, ten przepis to coś dla ciebie. 

Udka z grilla Ewy Wachowicz. Składniki

  • cztery udka z kurczaka,
  • glazura (6 łyżek sosu sojowego, łyżka miodu, trzy ząbki czosnku i 2 łyżki soku z cytryny),
  • marynata (po pół łyżeczki: ostrej papryki, curry, kminu rzymskiego i pieprzu ziołowego, łyżeczka papryki słodkiej, łyżka ostrej musztardy i cztery łyżki oleju ryżowego),
  • solanka (łyżka soli na litr wody),
  • surówka (kapusta pekińska, 2 marchewki, łyżka majonezu, ząbek czosnku, sól i pieprz, kilka listków mięty i kubek jogurtu). 

Sposób przygotowania

1. Przygotuj udka: wytrybuj je, nakłuj i przełóż do miski lub garnka. Następnie zalej solanką i odstaw na noc do lodówki,

2. Rano osusz mięso i natrzyj marynatą (wymieszaj wcześniej dokładnie wszystkie jej składniki) po stronie bez skóry. Udka układaj na ruszcie skórą do dołu. Po około 10 minutach, przełóż je na drugą stronę i posmaruj glazurą,

3. Surówka do mięsa jest banalna. Wystarczy wymieszać poszatkowaną kapustę i startą marchewkę, a następnie dodać sos na bazie mięty, jogurtu, przeciśniętego przez praskę czosnku, soli i pieprzu. 

Przepis pochodzi z oficjalnej strony Ewy Wachowicz. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA