Przepis na chrupiące gofry jak znad polskiego morza. Takich jeszcze nie jedliście

Sezon na świeże owoce otwarty. Warto wykorzystywać je w domowych deserach. Lato i wakacje kojarzą mi się z goframi. Chrupiące, z bitą śmietaną i toną owoców. Połączenie słodyczy i delikatnej kwaskowatości owoców to strzał w dziesiątkę.

Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Domowy deser to coś, co lubię najbardziej. Chętnie sięgam po sprawdzone przepisy, które wychodzą za każdym razem. Tym razem naszła mnie ochota na gofry. Ważne są proporcje, aby wyszły idealnie chrupiące. Możesz podawać je na wiele sposobów, ze świeżymi truskawkami, cukrem pudrem czy bitą śmietaną. Wypróbuj już dziś ten bajecznie łatwy przepis. Do dzieła!

Zobacz wideo Zdrowe gofry - piękne wspomnienia bez wyrzutów sumienia

Składniki:

  • Jajka (2 sztuki)
  • Proszek do pieczenia (2 łyżeczki)
  • Cukier (2 łyżki)
  • Sól (szczypta)
  • Olej (1/3 szklanki)
  • Mąka pszenna (2 szklanki)
  • Mleko (500 ml)

Przygotowanie:

  1. Jajka – oddziel żółtka od białek.
  2. Żółtka przełóż do miski, dodaj do nich mąkę, cukier, proszek do pieczenia, mleko oraz olej. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  3. Dodaj białka do żółtek i całość dokładnie wymieszaj.
  4. Tak przygotowane ciasto lej porcjami na rozgrzaną gofrownicę.

Domowe gofry jedz tak, jak lubisz najbardziej. Z cukrem pudrem, nutellą czy owocami. To idealny letni deser, który zrobisz we własnej kuchni. Nie musisz mieć wymyślnych składników, aby wyczarować pyszną słodkość i poczuć się jak na wakacjach.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA