Więcej przepisów na sosy do mięs i warzyw znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Szparagi z sosem holenderskim to już niemal klasyka. A gdyby tak nieco zaszaleć i zrobić czegoś nowego a przy okazji wypróbować zupełnie inny sos do szparagów? Jeśli jesteś ciekaw, jak będą smakowały szparagi z sosem berneńskim, wypróbuj przepis na sos, który zazwyczaj podawany jest do steków.
Mistrzowskie udka z grilla według Ewy Wachowicz. Sekretem jest marynata
Berneński sos do szparagów - przepis
Składniki:
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 3 łyżki octu (najlepiej użyć octu winnego, ale może być zwykły lub jabłkowy)
- łyżka posiekanego estragonu
- 1 mała cebula szalotka
- 3 żółtka
- 150 g rozpuszczonego masła
- sól i grubomielony pieprz
Sos berneński - sposób wykonania
- Zacznij od bardzo drobnego posiekania szalotki oraz estragonu. Następnie wsyp je do rondelka, wlej wino i ocet. Gotuj na średnim ogniu, aż alkohol odparuje, a płyn wyraźnie się zredukuje. Odstaw, by płyn nieco przestygł, ale wciąż był ciepły.
- Masło rozpuść i pozostaw, by przestygło.
- Żółtka włóż do małego garnka i dokładnie je roztrzep, aż staną się puszyste. Następnie cienką strużką wlewaj zredukowany płyn z wina i octu, nie przestając ubijać. Następnie zacznij podgrzewać na małej mocy palnika, cały czas ubijając trzepaczką.
- Kiedy masa się podgrzeje, stopniowo dodawaj rozpuszczone masło. Mieszaj, aż uzyskasz gęsty sos, przypominający w konsystencji majonez. Na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Czy można jeść surowe szparagi bez obaw? Rozwiewamy wątpliwości
Taki sos pasuje świetnie nie tylko do szparagów, ale także innych warzyw, ryb i wszelkich mięs. Jeśli chcesz zamienić swoją kuchnię w restaurację i przy okazji podać najlepsze szparagi, koniecznie polej je gęstym, aromatycznym sosem berneńskim.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.