Sos do szparagów, który zmieni je w rarytas. Lepszy niż holenderski, chociaż kojarzy się ze stekami

Szparagi i sos to połączenie doskonałe. I chociaż najczęściej do szparagów używamy sosu holenderskiego lub beszamelu, to inny sos zamieni zwykłe, zielone warzywo w danie rodem z najlepszej restauracji. Mowa oczywiście o sosie berneńskim - nieodłącznym dodatku do wysokiej jakości steków i mięs. Ten sos do szparagów to strzał w dziesiątkę.

Więcej przepisów na sosy do mięs i warzyw znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Szparagi z sosem holenderskim to już niemal klasyka. A gdyby tak nieco zaszaleć i zrobić czegoś nowego a przy okazji wypróbować zupełnie inny sos do szparagów? Jeśli jesteś ciekaw, jak będą smakowały szparagi z sosem berneńskim, wypróbuj przepis na sos, który zazwyczaj podawany jest do steków.

Berneński sos do szparagów - przepis

Składniki:

  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki octu (najlepiej użyć octu winnego, ale może być zwykły lub jabłkowy)
  • łyżka posiekanego estragonu
  • 1 mała cebula szalotka
  • 3 żółtka
  • 150 g rozpuszczonego masła
  • sól i grubomielony pieprz

Sos berneński - sposób wykonania

  1. Zacznij od bardzo drobnego posiekania szalotki oraz estragonu. Następnie wsyp je do rondelka, wlej wino i ocet. Gotuj na średnim ogniu, aż alkohol odparuje, a płyn wyraźnie się zredukuje. Odstaw, by płyn nieco przestygł, ale wciąż był ciepły.
  2. Masło rozpuść i pozostaw, by przestygło.
  3. Żółtka włóż do małego garnka i dokładnie je roztrzep, aż staną się puszyste. Następnie cienką strużką wlewaj zredukowany płyn z wina i octu, nie przestając ubijać. Następnie zacznij podgrzewać na małej mocy palnika, cały czas ubijając trzepaczką.
  4. Kiedy masa się podgrzeje, stopniowo dodawaj rozpuszczone masło. Mieszaj, aż uzyskasz gęsty sos, przypominający w konsystencji majonez. Na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Taki sos pasuje świetnie nie tylko do szparagów, ale także innych warzyw, ryb i wszelkich mięs. Jeśli chcesz zamienić swoją kuchnię w restaurację i przy okazji podać najlepsze szparagi, koniecznie polej je gęstym, aromatycznym sosem berneńskim.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.