Więcej przepisów na sosy do mięs i warzyw znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Szparagi z sosem holenderskim to już niemal klasyka. A gdyby tak nieco zaszaleć i zrobić czegoś nowego a przy okazji wypróbować zupełnie inny sos do szparagów? Jeśli jesteś ciekaw, jak będą smakowały szparagi z sosem berneńskim, wypróbuj przepis na sos, który zazwyczaj podawany jest do steków.
Berneński sos do szparagów - przepis
Składniki:
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 3 łyżki octu (najlepiej użyć octu winnego, ale może być zwykły lub jabłkowy)
- łyżka posiekanego estragonu
- 1 mała cebula szalotka
- 3 żółtka
- 150 g rozpuszczonego masła
- sól i grubomielony pieprz
Sos berneński - sposób wykonania
- Zacznij od bardzo drobnego posiekania szalotki oraz estragonu. Następnie wsyp je do rondelka, wlej wino i ocet. Gotuj na średnim ogniu, aż alkohol odparuje, a płyn wyraźnie się zredukuje. Odstaw, by płyn nieco przestygł, ale wciąż był ciepły.
- Masło rozpuść i pozostaw, by przestygło.
- Żółtka włóż do małego garnka i dokładnie je roztrzep, aż staną się puszyste. Następnie cienką strużką wlewaj zredukowany płyn z wina i octu, nie przestając ubijać. Następnie zacznij podgrzewać na małej mocy palnika, cały czas ubijając trzepaczką.
- Kiedy masa się podgrzeje, stopniowo dodawaj rozpuszczone masło. Mieszaj, aż uzyskasz gęsty sos, przypominający w konsystencji majonez. Na koniec dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Taki sos pasuje świetnie nie tylko do szparagów, ale także innych warzyw, ryb i wszelkich mięs. Jeśli chcesz zamienić swoją kuchnię w restaurację i przy okazji podać najlepsze szparagi, koniecznie polej je gęstym, aromatycznym sosem berneńskim.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.