Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo FIT Śniadanie VS. Placki z jabłkiem jak u babci
Szukasz przepisu na słodkie i sycące śniadanie dla swoich dzieci? A może po prostu masz ochotę na smakołyk z dzieciństwa? Bez względu na motywację, rozwiązaniem będą placki z jabłkami. Są proste i szybkie do zrobienia, a do tego bardzo smaczne. Spróbujcie sami.
Do placków z jabłkami potrzebne są podstawowe składniki. Zobacz, co jest na liście
Przygotuj następujące produkty:
- mąkę (najlepiej pszenną) - półtorej szklanki,
- mleko - 2 szklanki,
- jajka - 2 sztuki,
- jabłka (mogą być kwaśne) - 2 - 3 sztuki (zależnie od wielkości),
- cukier - 2 łyżki,
- soda lub proszek do pieczenia - płaską łyżeczkę,
- olej lub masło - odrobina.
Mleko możesz z powodzeniem zastąpić kefirem, naturalnym jogurtem lub maślanką bez dodatków. Jeśli chcesz, możesz dodać do ciasta cynamon lub cukier waniliowy.
Przygotowanie placków z jabłkami jest równie proste, co szybkie. Przekonaj się sam/a
Wykonanie racuchów składa się z poniższych etapów:
- Wymieszaj w misce suche składniki - mąkę, sodę (proszek do pieczenia) i cukier;
- W osobnym naczyniu wymieszaj mleko (lub inny nabiał) z jajkami i odrobiną oleju (bądź masła);
- Połącz suche produkty z mokrymi i wymieszaj na gładką masę;
- Jabłka umyj, obierz i pokrój w niedużą kostkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach;
- Dodaj jabłka do ciasta i dobrze wymieszaj;
- Rozgrzej patelnię (bez tłuszczu), wylewaj małe porcje ciasta i smaż placuszki aż będą złote z obu stron;
Gorące placki podawaj z ulubionymi dodatkami, np. cukrem pudrem, dżemem, bitą śmietaną, jogurtem naturalnym, brązowym cukrem czy cynamonem.
Smacznego!