Placki z jabłkami przypomną ci dzieciństwo. Będą smakowały jak babcine. Wystarczy kilka składników

Placki z jabłkami to prosty, ale smaczny posiłek na słodko. W sam raz na śniadanie bądź podwieczorek. Takim smakołykiem wielu z nas zajadało się w dzieciństwie u babci czy mamy. Warto sobie tę recepturę odświeżyć.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo FIT Śniadanie VS. Placki z jabłkiem jak u babci

Szukasz przepisu na słodkie i sycące śniadanie dla swoich dzieci? A może po prostu masz ochotę na smakołyk z dzieciństwa? Bez względu na motywację, rozwiązaniem będą placki z jabłkami. Są proste i szybkie do zrobienia, a do tego bardzo smaczne. Spróbujcie sami.

Do placków z jabłkami potrzebne są podstawowe składniki. Zobacz, co jest na liście

Przygotuj następujące produkty:

  • mąkę (najlepiej pszenną) - półtorej szklanki,
  • mleko - 2 szklanki,
  • jajka - 2 sztuki,
  • jabłka (mogą być kwaśne) - 2 - 3 sztuki (zależnie od wielkości),
  • cukier - 2 łyżki,
  • soda lub proszek do pieczenia - płaską łyżeczkę,
  • olej lub masło - odrobina.

Mleko możesz z powodzeniem zastąpić kefirem, naturalnym jogurtem lub maślanką bez dodatków. Jeśli chcesz, możesz dodać do ciasta cynamon lub cukier waniliowy.

Przygotowanie placków z jabłkami jest równie proste, co szybkie. Przekonaj się sam/a

Wykonanie racuchów składa się z poniższych etapów:

  1. Wymieszaj w misce suche składniki - mąkę, sodę (proszek do pieczenia) i cukier;
  2. W osobnym naczyniu wymieszaj mleko (lub inny nabiał) z jajkami i odrobiną oleju (bądź masła);
  3. Połącz suche produkty z mokrymi i wymieszaj na gładką masę;
  4. Jabłka umyj, obierz i pokrój w niedużą kostkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach;
  5. Dodaj jabłka do ciasta i dobrze wymieszaj;
  6. Rozgrzej patelnię (bez tłuszczu), wylewaj małe porcje ciasta i smaż placuszki aż będą złote z obu stron;

Gorące placki podawaj z ulubionymi dodatkami, np. cukrem pudrem, dżemem, bitą śmietaną, jogurtem naturalnym, brązowym cukrem czy cynamonem. 

Smacznego!

Więcej o: