Walory smakowe szparagów znane były już w starożytnej Europie. Swoją nazwę zawdzięczają Grekom, ponieważ to z ich języka pochodzi słowo asparagus, czyli młody pęd. Z Grecji szparagi trafiły na stoły włoskie, a potem do innych kuchni w całej Europie. Do naszego kraju dotarły w XVIII wieku, ale nie od razu podbiły nasze kubki smakowe. Prawdziwa kulinarna kariera szparagów trwa od kilku lat i co roku powstają nowe pyszne przepisy na szparagi.
Szparagi zielone są aromatyczne i wyraziste w smaku. Zawierają najwięcej dobroczynnych składników i nie trzeba ich obierać. To niskokaloryczne warzywa.
Szparagi to warzywa bogate w witaminy i składniki odżywcze (wapń, fosfor, potas, witaminy C i E oraz kwas foliowy i beta-karoten, kwas foliowy). Mają działanie antynowotworowe, ale powinny ich unikać osoby chorujące na dnę moczanową, ponieważ zwiększają poziom kwasu moczowego.
Uwaga! Sezon na te warzywa trwa od kwietnia do lipca.
Szparagi gotowane są delikatne i soczyste. Ich odpowiednie przygotowanie pełni kluczową rolę i w dużej mierze od niego zależy ich późniejszy smak. Zielone szparagi nie wymagają obierania. Należy jedynie odciąć zdrewniałą końcówkę. Aby to zrobić, wystarczy delikatnie wygiąć łodygę, a przełamie się ona w miejscu, gdzie zaczyna się łykowata część.
Aby prawidłowo ugotować dostępny w warzywniakach i supermarketach pęczek zielonych szparagów powinniśmy wstawić je pionowo do wysokiego garnka. Zalewamy wodą tak, aby główki wystawały nad jej powierzchnię. Do wody należy dodać 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę soli i odrobinę masła. Zielone szparagi gotujemy około 3-4 minuty. Pamiętajmy aby nie gotować ich zbyt długo. Właściwie ugotowane szparagi mają wyrazisty, zielony kolor i są chrupkie. Szparagi można również gotować na parze, piec w piekarniku, smażyć, grillować oraz jeść na surowo (w sałatkach).
Zielone szparagi z patelni są wyraziste i pachnące. Szparagi smażone to prosty sposób na pyszny posiłek przygotowany w bardzo krótkim czasie. Wystarczy je szybko obsmażyć, oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Takie szparagi możemy podać z jajkiem sadzonym, młodymi ziemniakami z koperkiem i smaczny obiad gotowy.
Składniki:
Przygotowanie:
1. Szparagi umyć i pozbawić zdrewniałych końcówek. Jeśli są bardzo długie przeciąć na pół.
2. Ząbek czosnku pokroić w grubsze plasterki i chwilę podsmażać z obu stron na maśle - najlepiej klarowanym. Czosnek zdjąć na miseczkę, by dodać go później. Jeśli będziemy smażyć czosnek ze szparagami, może on za mocno się przyrumienić i zrobi się gorzki.
3. Na nagrzaną patelnię z masłem wyłożyć szparagi i smażyć ok. 5 minut od czasu do czasu potrząsając patelnią.
4. Dodać wcześniej usmażony czosnek i wymieszać.
5. Zdjąć z patelni, podawać gorące. Można posypać parmezanem.
Praca z zielonymi szparagami to łatwy i szybki sposób na prostą przekąskę. Aby zrobić zielone szparagi z grilla potrzebujemy tylko kilku minut. Będą chrupiące i smaczne.
Składniki:
Przygotowanie:
1. Pęczek zielonych szparagów umyć delikatnie pod zimną, bieżącą wodą. Osuszyć na ręczniku papierowym. Główki są bardzo delikatne i mogą pęknąć. Oderwijmy w każdym warzywie zdrewniałe końcówki. Możemy to zrobić dłońmi - szparag sam pęknie w miejscu, gdzie zostanie część jadalna.
2. Plasterki szynki przeciąć dodatkowo na pół, wzdłuż plasterka. Uzyskamy w ten sposób więcej cienkich pasków, którymi łatwiej i sprawniej owiniemy szparagi. Każdego szparaga owiń szynką po skosie.
3. Przygotowane szparagi dodatkowo polać oliwą i oprószyć świeżo mielonym pieprzem.
4. Zielone szparagi ostrożnie układać na nagrzanej kratce grilla. Kładziemy w poprzek kratki, by cienkie szparagi nie wpadły do środka.
5. Szparagi należy cały czas kontrolować i przewracać co kilka minut przy pomocy długich szczypiec. Szparagów nie trzeba grillować dłużej niż 10 minut. Powinny być rumiane i podpieczone.
Zobacz też: Białe szparagi - afrodyzjak wśród warzyw. Jak długo je gotować? Przepis