Zielone szparagi - jak prawidłowo gotować ten wiosenny rarytas? Przepisy

Szparagi stanowią pyszny i wartościowy dodatek do wielu potraw. Mają mnóstwo cennych witamin, dlatego warto po nie sięgać jak najczęściej. Zanim przystąpimy do przygotowania dań ze szparagami, warto dowiedzieć się jak je ugotować, aby były miękkie, jędrne i pozbawione goryczy. Przedstawiamy jak prawidłowo gotować pyszne szparagi zielone.

Szparagi zielone - dlaczego warto je wybrać?

Walory smakowe szparagów znane były już w starożytnej Europie. Swoją nazwę zawdzięczają Grekom, ponieważ to z ich języka pochodzi słowo asparagus, czyli młody pęd. Z Grecji szparagi trafiły na stoły włoskie, a potem do innych kuchni w całej Europie. Do naszego kraju dotarły w XVIII wieku, ale nie od razu podbiły nasze kubki smakowe. Prawdziwa kulinarna kariera szparagów trwa od kilku lat i co roku powstają nowe pyszne przepisy na szparagi

Czy można jeść surowe szparagi?Czy można jeść surowe szparagi bez obaw? Rozwiewamy wątpliwości

Szparagi zielone są aromatyczne i wyraziste w smaku. Zawierają najwięcej dobroczynnych składników i nie trzeba ich obierać. To niskokaloryczne warzywa.

Szparagi to warzywa bogate w witaminy i składniki odżywcze (wapń, fosfor, potas, witaminy C i E oraz kwas foliowy i beta-karoten, kwas foliowy). Mają działanie antynowotworowe, ale powinny ich unikać osoby chorujące na dnę moczanową, ponieważ zwiększają poziom kwasu moczowego. 

Uwaga! Sezon na te warzywa trwa od kwietnia do lipca. 

Jak długo gotować szparagi?

Szparagi gotowane są delikatne i soczyste. Ich odpowiednie przygotowanie pełni kluczową rolę i w dużej mierze od niego zależy ich późniejszy smak. Zielone szparagi nie wymagają obierania. Należy jedynie odciąć zdrewniałą końcówkę. Aby to zrobić, wystarczy delikatnie wygiąć łodygę, a przełamie się ona w miejscu, gdzie zaczyna się łykowata część.

Aby prawidłowo ugotować dostępny w warzywniakach i supermarketach pęczek zielonych szparagów powinniśmy wstawić je pionowo do wysokiego garnka. Zalewamy wodą tak, aby główki wystawały nad jej powierzchnię. Do wody należy dodać 1 łyżeczkę cukru, 1 łyżeczkę soli i odrobinę masła. Zielone szparagi gotujemy około 3-4 minuty. Pamiętajmy aby nie gotować ich zbyt długo. Właściwie ugotowane szparagi mają wyrazisty, zielony kolor i są chrupkie. Szparagi można również gotować na parze, piec w piekarniku, smażyć, grillować oraz  jeść na surowo (w sałatkach).

Szparagi zielone z patelni z czosnkiem – przepis 

Zielone szparagi z patelni są wyraziste i pachnące. Szparagi smażone to prosty sposób na pyszny posiłek przygotowany w bardzo krótkim czasie. Wystarczy je szybko obsmażyć, oprószyć delikatnie solą i pieprzem. Takie szparagi możemy podać z jajkiem sadzonym, młodymi ziemniakami z koperkiem i smaczny obiad gotowy.

Składniki:

  • pęczek młodych zielonych szparagów - 500 g
  • 2 łyżki masła
  • duży ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

1. Szparagi umyć i pozbawić zdrewniałych końcówek. Jeśli są bardzo długie przeciąć na pół.

2. Ząbek czosnku pokroić w grubsze plasterki i chwilę podsmażać z obu stron na maśle - najlepiej klarowanym. Czosnek zdjąć na miseczkę, by dodać go później. Jeśli będziemy smażyć czosnek ze szparagami, może on za mocno się przyrumienić i zrobi się gorzki. 

3. Na nagrzaną patelnię z masłem wyłożyć szparagi i smażyć ok. 5 minut od czasu do czasu potrząsając patelnią.

4. Dodać wcześniej usmażony czosnek i wymieszać.

5. Zdjąć z patelni, podawać gorące. Można posypać parmezanem.

Zobacz wideo Sprawdź przepis:

Zielone szparagi z grilla w szynce parmeńskiej – przepis

Praca z zielonymi szparagami to łatwy i szybki sposób na prostą przekąskę. Aby zrobić zielone szparagi z grilla potrzebujemy tylko kilku minut. Będą chrupiące i smaczne. 

Składniki:

  • 500 g zielonych szparagów - duży pęczek
  • 100 g szynki surowej podsuszanej np. parmeńskiej
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta pieprzu

Przygotowanie:

1. Pęczek zielonych szparagów umyć delikatnie pod zimną, bieżącą wodą. Osuszyć na ręczniku papierowym. Główki są bardzo delikatne i mogą pęknąć. Oderwijmy w każdym warzywie zdrewniałe końcówki. Możemy to zrobić dłońmi - szparag sam pęknie w miejscu, gdzie zostanie część jadalna.  

2. Plasterki szynki przeciąć dodatkowo na pół, wzdłuż plasterka. Uzyskamy w ten sposób więcej cienkich pasków, którymi łatwiej i sprawniej owiniemy szparagi. Każdego szparaga owiń szynką po skosie. 

3. Przygotowane szparagi dodatkowo polać oliwą i oprószyć  świeżo mielonym pieprzem. 

4. Zielone szparagi ostrożnie układać na nagrzanej kratce grilla. Kładziemy w poprzek kratki, by cienkie szparagi nie wpadły do środka.  

Kiszone szparagiKiszone szparagi. Czy staną się konkurencją dla ogórków?

5. Szparagi należy cały czas kontrolować i przewracać co kilka minut przy pomocy długich szczypiec. Szparagów nie trzeba grillować dłużej niż 10 minut. Powinny być rumiane i podpieczone.

Zobacz też: Białe szparagi - afrodyzjak wśród warzyw. Jak długo je gotować? Przepis

Więcej o: