Czy można mrozić pieczarki?
Czy można mrozić pieczarki? Tak, można! Hodowlane pieczarki bardzo łatwo się mrozi i robi się to na przemysłową skalę. Można mrozić surowe grzyby, ale ważne by były świeże. Zaleca się jednak najpierw je zblanszować, by zachować walory smakowe i ich strukturę. Blanszowanie to krótkie gotowanie warzyw i grzybów we wrzątku. Dlaczego mrozi się obgotowane pieczarki? Ponieważ surowe pieczarki, tak jak wszystkie grzyby blaszkowe, po rozmrożeniu tracą swoje walory smakowe.
Jak przyrządzić rydze? Mamy kilka sprawdzonych przepisów
Jak zamrozić pieczarki?
Świeże pieczarki można zamrozić, ale zanim włożymy je do woreczków, a następnie do zamrażalnika, pamiętajmy o ich wcześniejszym oczyszczeniu. Proces czyszczenia polega na dokładnym sprawdzeniu, czy grzyby nie mają pleśni, usunięciu wierzchniej warstwy wraz z brudem (np. kawałeczkami ziemi). Tak przygotowane surowe pieczarki są gotowe do mrożenia.
Zobacz wideo
Znacie ten przepis?
Przedstawiamy kluczowe zasady mrożenia pieczarek:
- Zanim zamrozimy grzyby zastanówmy się do czego ich potrzebujemy. To kluczowe pytanie, ponieważ pozwoli nam podjąć decyzję dotyczącą ewentualnego rozdrobnienia. Surowe pieczarki możemy zamrozić zarówno w całości, jak i w pokrojonej formie (np. w paski lub kostkę) - wszystko zależy od potraw, do których będą one potem dodawane. Warto to przemyśleć i dobrze przygotować produkt.
- Unikajmy sklejenia pieczarek podczas procesu mrożenia. Aby tego uniknąć, w pierwszej kolejności porozdzielajmy grzyby na mniejsze części i ułóżmy na blaszce lub talerzu, a potem włóżmy do zamrażalnika na 24 godziny. Po tym czasie można powkładać zamrożone pieczarki do woreczków i z powrotem umieścić w zamrażalniku. Dzięki temu łatwiej będzie porcjować zamrożone grzyby zgodnie z bieżącymi potrzebami.
- Jeżeli zależy nam, aby surowe pieczarki utrzymały swój ładny kolor po rozmrożeniu, pamiętajmy o ich wcześniejszym blanszowaniu. Po oczyszczeniu należy pieczarki wrzucić do wrzącej wody na około minutę, a następnie zafundować im prysznic pod zimną wodą. Tak przygotowane pieczarki należy osuszyć i dopiero wtedy zamrozić.
Mrożone pieczarki przechowujemy w temperaturze -18°C. Nie zapomnijmy też dokładnie ich opisać, podając datę mrożenia na opakowaniu. Źródła podają, że grzyby mogą być magazynowane w domowej zamrażarce ok. 3-6 miesięcy.
Zobacz też: Grzyby w occie Gesslerowej. Jak się zabrać za grzybowy klasyk? [PRZEPIS]