Czy pieczarki można mrozić? Podpowiadamy

Pieczarki goszczą dość często w polskiej kuchni. Nie wyobrażamy sobie bez nich zapiekanek, sosów, zup czy pizzy. Ponieważ pieczarki są dostępne w sklepach przez cały rok, to niewiele osób zastanawia się nad tym, czy pieczarki można mrozić. Tymczasem mrożenie pieczarek to świetny pomysł, kiedy mamy ich nadwyżkę i nie chcemy, aby się zmarnowały. Jak mrozić pieczarki? Przedstawiamy kluczową zasadę.

Czy można mrozić pieczarki?

Czy można mrozić pieczarki? Tak, można! Hodowlane pieczarki bardzo łatwo się mrozi i robi się to na przemysłową skalę. Można mrozić surowe grzyby, ale ważne by były świeże. Zaleca się jednak najpierw je zblanszować, by zachować walory smakowe i ich strukturę. Blanszowanie to krótkie gotowanie warzyw i grzybów we wrzątku. Dlaczego mrozi się obgotowane pieczarki? Ponieważ surowe pieczarki, tak jak wszystkie grzyby blaszkowe, po rozmrożeniu tracą swoje walory smakowe. 

Rydze smażone z boczkiem i czosnkiemJak przyrządzić rydze? Mamy kilka sprawdzonych przepisów

Jak zamrozić pieczarki?

Świeże pieczarki można zamrozić, ale zanim włożymy je do woreczków, a następnie do zamrażalnika, pamiętajmy o ich wcześniejszym oczyszczeniu. Proces czyszczenia polega na dokładnym sprawdzeniu, czy grzyby nie mają pleśni, usunięciu wierzchniej warstwy wraz z brudem (np. kawałeczkami ziemi). Tak przygotowane surowe pieczarki są gotowe do mrożenia.

Zobacz wideo Znacie ten przepis?

Przedstawiamy kluczowe zasady mrożenia pieczarek:

  • Zanim zamrozimy grzyby zastanówmy się do czego ich potrzebujemy. To kluczowe pytanie, ponieważ pozwoli nam podjąć decyzję dotyczącą ewentualnego rozdrobnienia. Surowe pieczarki możemy zamrozić zarówno w całości, jak i w pokrojonej formie (np. w paski lub kostkę) - wszystko zależy od potraw, do których będą one potem dodawane. Warto to przemyśleć i dobrze przygotować produkt. 
  • Unikajmy sklejenia pieczarek podczas procesu mrożenia. Aby tego uniknąć, w pierwszej kolejności porozdzielajmy grzyby na mniejsze części i ułóżmy na blaszce lub talerzu, a potem włóżmy do zamrażalnika na 24 godziny. Po tym czasie można powkładać zamrożone pieczarki do woreczków i z powrotem umieścić w zamrażalniku. Dzięki temu łatwiej będzie porcjować zamrożone grzyby zgodnie z bieżącymi potrzebami.
  • Jeżeli zależy nam, aby surowe pieczarki utrzymały swój ładny kolor po rozmrożeniu, pamiętajmy o ich wcześniejszym blanszowaniu. Po oczyszczeniu należy pieczarki wrzucić do wrzącej wody na około minutę, a następnie zafundować im prysznic pod zimną wodą. Tak przygotowane pieczarki należy osuszyć i dopiero wtedy zamrozić.

Mrożone pieczarki przechowujemy w temperaturze -18°C. Nie zapomnijmy też dokładnie ich opisać, podając datę mrożenia na opakowaniu. Źródła podają, że grzyby mogą być magazynowane w domowej zamrażarce ok. 3-6 miesięcy.

Zobacz też: Grzyby w occie Gesslerowej. Jak się zabrać za grzybowy klasyk? [PRZEPIS]

Więcej o: