• Link został skopiowany

Przepis na spaghetti bolognese. Jak zrobić prawdziwy włoski sos boloński? To proste!

Spaghetti bolognese to danie prosto z Włoch, w którym rozsmakowali się również Polacy. Jak przygotować sos boloński, aby zachwycić domowników? Co zrobić, by był aromatyczny? Przedstawiamy przepis na najlepsze spaghetti bolognese.
Spaghetti bolognese (zdjęcie ilustracyjne)
Fot. unsplash

Sekretem pysznego spaghetti są najlepsze składniki. Nie warto więc na nich oszczędzać. Nie każdy jednak wie, że kolejnym kluczem do sukcesu, jest długie gotowanie sosu bolońskiego. Jak to zrobić? Podpowiadamy.

Zobacz wideo Pomysł na błyskawiczny obiad? Pieczone spaghetti

Przepis na spaghetti bolognese. Sekret tkwi w długim gotowaniu

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego wołowego
  • 100 g boczku wędzonego
  • 2 duże cebule
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 marchewki
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 0,5 litra bulionu
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka masła
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Boczek oraz obrane i pokrojone w drobną kostkę warzywa podsmażamy na maśle, aż wszystko się zeszkli. Następnie dodajemy wołowinę. Gdy cała woda wyparuje z naczynia, dolewamy czerwone wino. Później dokładamy pomidory z puszki, koncentrat i wlewamy bulion.

Wszystko doprawiamy pieprzem, solą, łyżeczką cukru oraz chilli do smaku. Mieszamy sos i gotujemy go na średnim ogniu przez około dwie godziny. Ważne jest, by co jakiś czas mieszać sos, by nie przywarł do naczynia. Konsystencja otrzymanego sosu powinna być dość gęsta.

Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Przygotowane spaghetti bolognese należy podawać z ugotowanym makaronem spaghetti. Na talerzu możemy obsypać je tartym serem. Do wyboru jest mozzarella, parmezan, grana padano, pecorino, ricotta, gorgonzola, czy mascarpone. Jeśli jednak chcemy postawić na tańszą wersję - możemy wybrać jeden z polskich żółtych serów. Na wierzch makaronu możemy również położyć kilka listków świeżej, zielonej bazylii.

Więcej o: