Sekretem pysznego spaghetti są najlepsze składniki. Nie warto więc na nich oszczędzać. Nie każdy jednak wie, że kolejnym kluczem do sukcesu, jest długie gotowanie sosu bolońskiego. Jak to zrobić? Podpowiadamy.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Boczek oraz obrane i pokrojone w drobną kostkę warzywa podsmażamy na maśle, aż wszystko się zeszkli. Następnie dodajemy wołowinę. Gdy cała woda wyparuje z naczynia, dolewamy czerwone wino. Później dokładamy pomidory z puszki, koncentrat i wlewamy bulion.
Wszystko doprawiamy pieprzem, solą, łyżeczką cukru oraz chilli do smaku. Mieszamy sos i gotujemy go na średnim ogniu przez około dwie godziny. Ważne jest, by co jakiś czas mieszać sos, by nie przywarł do naczynia. Konsystencja otrzymanego sosu powinna być dość gęsta.
Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Przygotowane spaghetti bolognese należy podawać z ugotowanym makaronem spaghetti. Na talerzu możemy obsypać je tartym serem. Do wyboru jest mozzarella, parmezan, grana padano, pecorino, ricotta, gorgonzola, czy mascarpone. Jeśli jednak chcemy postawić na tańszą wersję - możemy wybrać jeden z polskich żółtych serów. Na wierzch makaronu możemy również położyć kilka listków świeżej, zielonej bazylii.