• Link został skopiowany

Przecier pomidorowy - najlepszy do zupy i spaghetti. Zrób teraz i schowaj do spiżarni, a zimą sobie podziękujesz

Przecier pomidorowy to nieodłączny dodatek wielu dań - dzięki niemu nasza pomidorowa smakuje wyjątkowo, sos do spaghetti nabiera charakteru, a także może być bazą sosu do pizzy. Przepis na domowy przecier jest prosty, zawiera tylko cztery składniki, ale żeby cieszyć się nim zimą, dokładnie przygotuj słoiki.
Przecier pomidorowy
vkuslandia /Shutterstock

Więcej przepisów na domowe przetwory znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Przecier pomidorowy to numer jeden na liście domowych przetworów. Wykonanie jest banalne, sam wybierasz, jakie dodasz przyprawy, a odpowiednio zawekowany przecier spokojnie przetrwa do kilkunastu miesięcy. Dziś podpowiemy ci, jak zrobić najlepszy domowy przecier pomidorowy, który odmieni smak wielu twoich dań. Tylko przed przystąpieniem do pracy odpowiednio przygotuj słoiki - muszą być sterylne. Najlepiej wyparzyć je podówjnie - najpierw we wrzątku, następnie w gorącym piekarniku. Wówczas będziemy mieć pewność, że nasz przecier na długie miesiące zachowa swój smak.

Przecier pomidorowy - domowy przepis

Potrzebne składniki:

  • ok. 4 kg dojrzałych, soczystych pomidorów
  • 2 płaskie łyżki cukru (możesz zmniejszyć lub zwiększyć ilość, w zależności od preferencji)
  • 1 łyżka soli
  • 3-4 ząbki czosnku (możesz pominąć)
  • pieprz, szczypta oregano

Przecier pomidorowy - sposób wykonania:

  1. Pomidory sparz we wrzątku i obierz ze skórki. Następnie pokrój je na ćwiartki i pozbądź się gniazd nasiennych. Następnie przełóż pomidory do garnka i włącz małą moc palnika. Gotuj pod przykryciem ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając, by nie przywierały do dna.
  2. Teraz przygotuj kolejny garnek i drobne sito. Następnie przetrzyj przez nie ugotowane pomidory, uważając przy tym, by się nie poparzyć. Przetarte pomidory dopraw przyprawami i dodaj przeciśnięty czosnek, jeśli go używasz. Ponownie zagotuj pomidory, tym razem na większej mocy palnika, by nadmiar wody odparował. Gotuj, mieszając ok. 15 minut.
  3. Kiedy przecier już się zredukował, przygotuj słoiczki. Przełóż do nich gotowy przecier i od razu zakręć zakrętką. Następnie odwróć słoiki do góry denkami, by zakrętka się "zassała". Pozostaw do ostygnięcia. Kiedy słoiczki będą już ostudzone, włóż je do szerokiego garnka (wcześniej dno garnka wyłóż ściereczką) i zalej je wodą nieco poniżej poziomy zakrętki. Następnie zagotuj na średnim ogniu i pasteryzuj ok. 20 minut. Ponownie pozostaw do całkowitego stygnięcia.

Tak zapasteryzowane słoiki przetrwają nawet rok w twojej spiżarni. Koniecznie przygotuj domowy przecier pomidorowy i zimą ciesz się smakiem najlepszych pomidorów.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: