Zupa ogórkowa - przepis. Użyj ogórków małosolnych i ciesz się letnim obiadem w wersji wege

Zupa ogórkowa to klasyka polskich obiadów. Jednak w najlepsze trwa sezon na ogórki małosolne i dziś mamy dla ciebie przepis na ogórkową właśnie z małosolnych. Przygotuj się na prawdziwą ucztę w wersji wege - ta zupa jest tak pyszna, że nawet najwięksi mięsożercy poproszą o dokładkę.

Więcej przepisów z zastosowaniem ogórków małosolnych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Przepis na zupę ogórkową jest dobrze znzny - do wywaru na mięsie i warzywach dodaje się starte ogórki kiszone i zabiela śmietaną. A gdyby tak wypróbować nieco delikatniejszą wersję popularnej ogórkowej i dodać ogórki małosolne? Ogórkowa z małosolnych jest naprawdę pyszna, pokochają ją zupomaniacy i wegetarianie (weganie też). Zapraszamy do przepisu na letnią ucztę.

Sos do szparagów - lepszy niż holenderski, chociaż kojarzy się ze stekami - berneńskiSos do szparagów, który zmieni je w rarytas. Kojarzy się ze stekami

Zupa ogórkowa z ogórków małosolnych - przepis

Składniki:

  • ok. 700-800 g ogórków małosolnych startych na tarce
  • kilka ziemniaków
  • włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, por, włoszczyzna również starta na tarce
  • pęczek koperku
  • olej lub masło (może być roślinne)
  • mleczko kokosowe (ok. 200 ml)
  • sól, pieprz, czosnek granulowany

Zupa ogórkowa z ogórków małosolnych - sposób wykonania:

  1. Przygotuj garnek z szerokim dnem i rozgrzej w nim odrobinę tłuszczu. Następnie dodaj startą włoszczyznę i podsmażaj, aż wyraźnie zwiędnie. Następnie dodaj ziemniaki (drobno pokrojone) i duś całość, aż warzywa będą miękkie. 
  2. Starte warzywa zalej wodą lub lekkim bulionem warzywnym i dodaj odrobinę soli. Następnie na małej patelni chwilę podsmaż na maśle roślinnym starte ogórki. Dodaj do zupy i gotuj na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Pamiętaj jednak, by ogórki dodawać wówczas, kiedy pozostałe warzywa już się ugotowały - małosolne wprawdzie nie mają w sobie dużo kwasu, jednak skutecznie spowolnią proces gotowania pozostałych warzyw.
  3. Teraz zabiel zupę mleczkiem kokosowym. Jeśli masz wegańską śmietanę, również się sprawdzi. Możesz także użyć normalnej śmietany 18 proc. - tutaj masz pełną dowolność. Na koniec dopraw zupę do smaku przyprawami i dodaj posiekany Koperek. Gotuj jeszcze 5 minut. Podawaj z kromką świeżego pieczywa.

Przecier pomidorowyPrzecier pomidorowy. Zrób teraz, a zimą sobie podziękujesz

Taka zupa ogórkowa naprawdę smakuje bosko - jest lekka, a jednocześnie zawiera maksimum smaku. Jeśli chcesz ją nieco podrasować, dodaj 2-3 kawałki korzenia chrzanu dodanego do małosolnych i zblenduj z odrobiną wywaru. W ten sposób nadasz swojej zupie jeszcze głębszego smaku.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: