Ogórek - agent 007 wśród warzyw. Idealny na upały, ale to nie wszystkie jego supermoce

Właśnie zaczyna się sezon na ogórki i nikt nie ukrywa swojej radości, szczególnie osoby ceniące sobie zdrowie oraz dobre samopoczucie. Ogórek to warzywo idealne na wszystko - świetnie nawadnia i... walczy z kacem. Ale właściwie dlaczego ogórki nazywane są agentem 007 wśród warzyw? Wszystko wyjaśniamy poniżej.

Więcej ciekawostek na temat warzyw i owoców znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Kiedy tylko zaczyna się lato, Polacy tłumnie ruszają do zieleniaków i na bazarki po pyszne, zielone ogóreczki. Te warzywa mają całą masę zastosowań w kuchni, ale nie tylko. Zazwyczaj ogórki jemy na surowo, ze śmietaną w formie mizerii do obiadu czy na kanapce. Chętnie także kisimy je i marynujemy, a obecnie na potęgę zajadamy się małosolnymi. Bardzo dobrze, że tak ochoczo sięgamy po to warzywo, ponieważ to coś więcej niż chrupiąca przekąska. Poniżej przedstawimy wam zalety ogórków. Po przeczytaniu na pewno zgodzicie się z twierdzeniem, że ogórek to warzywo z supermocami.

Ogórki - czemu należy jeść je często i dużo?

  1. Ogórek w 97 procentach składa się z wody, jest więc naszym najlepszym sprzymierzeńcem w czasie upałów. Świetnie nawadnia i dostarcza do organizmu cenny potas i sód, które tracimy, pocąc się. Zawierają także kwas foliowy i żelazo, co czyni je idealną przekąską dla ciężarnych. Są również źródłem cynku, fosforu i magnezu, dlatego warto sięgać po ogórki jak najczęściej, by uzupełnić niedobory.
  2. Jeśli dbasz o sylwetkę, możesz jeść ogórki w dowolnych ilościach bez obaw, że "pójdą w boczki". Ogórki mają jedynie 12 kalorii w 100 gramach, a dodatkowo skutecznie obniżają poziom cukru we krwi. Zatem osoby dbające o linię, a także osoby zmagające się z wahaniami poziomu cukru powinny sięgać po ogórki jak najczęściej bez obaw, że im zaszkodzą. Co więcej, mikroelementy zawarte w skórce zbawiennie wpływają na nasze jelita i przyśpieszają proces trawienia oraz ułatwiają wchłanianie wartościowych składników z warzywa, zawierają także dużo cennego błonnika. Więc śmiało jedz ogórki ze skórką, jednak uprzednio dokładnie je umyj. Nie polecamy jednak popijania ich mlekiem, chyba że cierpisz na zaparcia.
  3. Zielony ogórek reguluje ciśnienie krwi i zapobiega obrzękom. Z racji tego, że to warzywo świetnie nawadnia, pomaga w regulacji poziomu wody w organizmie. Jeśli na co dzień zmagasz się z opuchlizną lub obrzękami, zwłaszcza w czasach upałów, śmiało wcinaj ogórki. Dla wzmocnienia polecamy przygotować ogórkową leminiadę - plastry ogórka zalej zimną wodą, dodaj kilka listków mięty i wypij do dna - od razu poczujesz różnicę.
  4. Nawadniające właściwości ogórka przydadzą się nie tylko w trakcie upałów, ale także dzień po udanej imprezie, bowiem zielony ogórek skutecznie łagodzi przykre objawy "syndromu dnia wczorajszego", prościej mówiąc - kaca. Ogórek odkwasza organizm i regeneruje wątrobę, po zjedzeniu ogóreczka szybciej staniemy na nogi. Najlepiej jednak zjeść ogórka tuż po powrocie z imprezy - prawdopodobnie wtedy zupełnie unikniesz złego samopoczucia rano.
  5. Dzięki działaniu odkwaszającemu ogórki złagodzą także zgagę, usprawnią pracę nerek oraz odświeżą oddech. Przed ważnym spotkaniem lub randką zjedz kilka plasterków zielonego ogórka - gumy do żucia nie będą potrzebne.
  6. Ogórek to także naturalny sposób na piękno i urodę. W przemyśle kosmetycznym popularne są nawilżające kremy i maski na bazie wyciągu z ogórka, warto znać także ich działanie przeciwzmarszczkowe. Kiedy położymy na oczyszczoną twarz kilka plasterków ogórka, możemy zaobserwować zmniejszenie się obrzęku i cieni pod oczami, a także zauważalną redukcję zaczerwienień. Warto stosować zabiegi pielęgnacyjne z wykorzystaniem tego warzywa, by w naturalny sposób oczyścić twarz i opóźnić proces starzenia się skóry.

Już wiesz, dlaczego ogórki to warzywny James Bond - są skuteczne na wielu płaszczyznach i szybko rozprawiają się z wrogami naszego organizmu. Poza tymi właściwościami ogórki mają jeszcze jedną supermoc - są po prostu pyszne. Przygotujesz z nich sałatki i najlepszy na świecie chłodnik. Więc jeśli tylko wpadną ci w oko świeże, polskie ogórki, nie czekaj - kup i jedz ze smakiem w każdej postaci. Twój organizm i uroda z pewnością ci podziękują.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.