Frittata - przepis na omlet z warzywami we włoskim stylu. Idealny o każdej porze dnia

Ciekawym i prostym daniem z kuchni włoskiej jest frittata. Przepis na to jajeczno-warzywne danie to skarbnica wartości odżywczych. Potrawę przygotujesz w 30 minut.

Więcej przepisów kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Włoska kuchnia jest pełna różnych przysmaków. Najbardziej popularne są pizza oraz klasyczne spaghetti. Czy wiecie, że Włosi mają swoją wersję omleta? To frittata. Przepis na to danie jest bardzo prosty, a przygotowanie potrawy nie jest czasochłonne. Omlet będzie idealnym posiłkiem na rozpoczęcie dnia.

Zobacz wideo Włoska klasyka - spaghetti aglio olio e peperoncino

Frittata - przepis na danie prosto z Włoch. Przygotuj różne warzywa

Składnika:

  • sześć dużych jajek,
  • mała cebula,
  • garść szczypiorku,
  • dwa ząbki czosnku,
  • garść liści szpinaku,
  • trzy kawałki suszonego pomidora,
  • dwie gałązki rozmarynu,
  • 1/3 łyżeczki soli,
  • szczypta pieprzu,
  • łyżka oleju,
  • 80 g sera feta,
  • 70 g sera cheddar,
  • dwie łyżki mleka,
  • łyżeczka masła klarowanego.

Frittata - przepis na włoskie danie zapiekane w piekarniku

  1. Posiekaj cebulę i szczypior. 
  2. Przygotuj metalową patelnię. Nie może mieć ona żadnych plastikowych części. Bezpośrednio na nią wylej olej roślinny do smażenia. Na patelnię wrzuć cebulę oraz szczypiorek  i podsmażaj na średnim ogniu.
  3. Po pięciu minutach dodaj pokrojony w plasterki czosnek. Smaż jeszcze przez dwie minuty.
  4. Na patelnię wrzuć jeszcze szpinak i suszone pomidory. Po dwóch minutach warzywa będą już odpowiednio miękkie. Zawartość przełóż do miski. 
  5. Jajka dokładnie roztrzep wraz z mlekiem i przyprawami. Dodaj wszystkie warzywa i dokładnie wymieszaj.
  6. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Kiedy się nagrzeje, wlej na nią masę jajeczną. Nie mieszaj jej. Zmniejsz moc palnika do minimalnej. Po pięciu minutach frittata zacznie się ścinać. 
  7. Na wierzchu połóż kawałki sera i rozmaryn. Danie dopraw pieprzem. 
  8. Patelnię wstaw do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.