Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Chociaż rabarbar rośnie przez całe lato, można zbierać go tylko do połowy czerwca. Później jedzenie go może wiązać się z zatruciem pokarmowym, ze względu na zawartość szczawianów wapnia. Jest to więc ostatni moment, aby przygotować pyszny dżem rabarbarowy, którym można cieszyć się cały rok.
Rabarbar umyj, osuszyć i bez obierania pokrój na kawałki o grubości ok. centymetra. Następnie przełóż go do garnka z grubym dnem, dodaj cukier i odstaw na bok na godzinę.
Po upływie tego czasu smaż rabarbar na średniej mocy palnika, mieszając często łyżką drewnianą do momentu, aż zgęstnieje (trwa to ponad godzinę). Gotowy dżem przełóż do wyparzonych słoiczków, dobrze zakręć i odstaw do góry dnem do wystygnięcia.
Dżem z rabarbaru świetnie sprawdzi się nie tylko na kanapkach, ale będzie również znakomitym dodatkiem do ciast i innych wypieków jako zamiennik świeżych owoców. Przyda się szczególnie zimą, gdy dostęp do nich jest ograniczony.
Rabarbar przygotuj zgodnie z przepisem wyżej. Gdy zmięknie, dodaj do garnka miąższ laski wanilii, cynamon i dokładnie wymieszaj. Gotuj tak na małym ogniu do momentu aż masa zgęstnieje, czyli co najmniej 1,5 godz. Gotowy dżem przełóż do słoiczków, zakręć i odstaw do góry dnem do wystygnięcia.